Resecentrum – nu börjar det klarna

I oktober 2010 beslutade kommunfullmäktige om ”medfinansiering” av projektet ”upprustning av Resecentrum”. Beloppet var 10 miljoner kronor. Det gällde att hinna med, dubbelspåret från Trollhättan till Göteborg skulle vara färdigutbyggt i december 2012. I augusti 2011 var det dags att lämna ett mindre tillägg med ytterligare 5 miljoner kronor, det var bråttom nu.

Invigningen av dubbelspåret ägde rum i december 2012, allt enligt planen, med festligheter vid varenda station från Göteborg C till Trollhättan. Plattform 1 i Vänersborg var också klar.

Nu i mitten av februari 2013 undertecknades avtalet som reglerar ”allt det där”. I avtalet beskrivs varför plattformen i Vänersborg behövde förlängas. ”På delsträckan Göteborg-Trollhättan kommer antalet resenärer vara så stort att det för vissa avgångar erfordras multiplkopplade Reginor. För att få rationella trafikupplägg och enkelhet för resenärer behöver dessa tåg gå vidare till Vänersborg.

Med en dåres envishet påstår jag fortfarande att det hade varit enklare att koppla av halva delen eller en tredjedels Reginor ur detta multikopplade tågsättet, och medan det lilla tåget tuffade tur och retur Trollhättan-Öxnered-Vänersborg hade tågresenärer i Trollhättan redan kunnat ta plats i avvaktan att påkopplingen verkställdes innan avfart mot Göteborg.  Men jag är bara lekman, och det hjälper inte att hänvisa till att detta fungerar utmärkt i såväl Danmark som nere på kontinenten, jag såg att det gick på 90 röda sekunder i München.

Vad händer mer i Vänersborg? Det finns ju kvar 9,5 miljoner av vårt tillskott. Plattform 1 gick på 5,5 miljoner. ”Steg 2 [den nya breda mellanplattformen mellan nuvarande spår 2 och nytillkommande spår 3] planeras att genomföras under 2013 med driftstart i september 2013. Anläggningskostnaden för steg 2 (uppskattad till 10 Mkr prisnivå 2012-09) skall betalas av Vänersborgs kommun.

Steg 3 [anläggande av gång- och cykeltunnel tillika planfri passage till mellanplattformen i Vänersborg; stamplattform och mellanplattform förlänges över tunnel] kommer att genomföras när medel finns tillgängliga i regional transportplan och skall till sin helhet bekostas med medel ur denna.

Då vet vi exakt! Ack ja! Det är staten som har ansvar för infrastrukturen! Ansvar? Menas också betalningsansvar? Vänersborg har gott om pengar! Någon liten förskola till kan vi lägga ner, 30 meter längre perrong kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.