Vad gör en fritidspolitiker på en lördag/söndag?

Det ser olika ut för var och en. Jag kan tänka mig vad några av mina kamrater sysslar med och jag vet vad har för mig.

Under hela helgen, då och då, gäller det handlingar inför tisdag förmiddag, det är handlingar som måste läsas från första raden första sidan till sista raden sista sidan.  Ovanligt, men nödvändigt. Det är utredningar som resulterar i beslut i socialutskottet. Vi är fem politiker och oftast mellan åtta till tolv socialsekreterare som går genom ärende för ärende, för det mesta minst tjugofem och kanske upp till femtio ärenden på en förmiddag. Ärenden kommer från Vård och omsorg, från avdelningen för Omsorg om funktionshindrade och från de olika sektionerna från avdelningen för Individ- och familjeomsorgen. Det gäller enskilda personer, unga som gamla, med helt skilda behov av stödinsatser. Varje sida måste läsas, här duger det inte att hoppa över något, besluten som utskottet fattar är av enorm betydelse för enskilda. Det går inte att läsa allt på en gång, det är tung läsning, det tar på kraften, här gäller det att ta många pauser för att orka genom. Efter lite mer än två år i utskottet går det bättre nu, men jag lovar, man vänjer sig aldrig när det gäller socialutskottets ärenden.

Känns skönt att kunna ta paus och syssla med annat. Partikamraten James Bucci representerar Vänsterpartiet i kommunstyrelsens arbetsutskott. Deras sammanträde är redan på måndag eftermiddag. De flesta ärenden går därifrån vidare till kommunstyrelsen två veckor senare och ett mindre antal till kommunfullmäktige en månad senare. Visst kan jag invänta ”min tur” med inläsning inför kommunstyrelsen och kommunfullmäktige där jag har en plats som ledamot. Men så funkar det inte för mig. Så snart handlingarna ligger ute på kommunens hemsida så laddar jag ner rubbet till min iPad och börjar läsa och göra anteckningar löpande med hjälp av GoodReader. Denna gång kom handlingarna tidigt, redan på onsdag i veckan. Tack och lov, det var lite över 600 sidor fördelade på 26 ärenden. Det är så där tio ärenden som är viktigare än resten, det är mina anteckningar och funderingar kring dessa tio som jag mailar över till James. Vi trivs med att kunna bolla tankar i en mängd olika frågor. Kommunstyrelsens arbetsutskott ”avgör” egentligen inte några viktiga frågor, det mesta går vidare till beslut i styrelsen eller fullmäktige. För James känns det troligen bra att uppleva en viss förankring, för mig är det av fördel att ”vara med” tidigt – och så behöver jag inte läsa handlingarna senare. Apropå handlingar, det är ju en sak att ta del av underlag som tillhör ärenden, det är en annan sak att ”googla” fram och surfa till rätt hemsida för att komplettera underlag på det sätt som jag anser behövligt. Förresten, när allt måste läsas inför socialutskottet så gäller det inte för handlingarna här – det går allt bra någon gång att skumma över vissa ärenden.

Måndag eftermiddag har också barn- och ungdomsnämnden sammanträde. Finns det någon enskild nämnd som har ögonen på sig i Vänersborg så är det BUN. Där finns en partikamrat som överträffar oss andra: Stefan Kärvling är nästan besatt av att ”vilja veta”. Har ni läst hans blogg, så vet ni vad jag menar. Stefan bloggar innan nämndens möten, Stefan bloggar efter nämndens möten. Alla viktiga ärenden och beslutsförslag nagelfars, det syns i förväg och redovisas i efterhand hur Vänsterpartiet ser på frågorna. Behöver jag säga att Stefan är mycket angelägen om att förankra sina texter hos oss? Så även om det är en personlig blogg så är det Vänsterpartiets syn som går som en röd tråd genom alla texter.

I lördags träffades vi tre, James, Stefan och jag, så där två timmar mitt på dagen ute hos James i Lilleskogsdalen. Vi slapp skriva ett dussintal mail, vi satt runt köksbordet , spånade och ”kom överens”. Vad pratade vi om? Här är listan som den såg ut i början: ”BUN – ks-au – Budget – Kindblomsvägen – Ursand – Krögaren  -Näringslivspolitik – Gymnasieskolan”. Men så hade James varit med kommunledningen två dagar på studiebesök i Drammen, Stefan hade flera frågor kring Arenan och jag hade också ytterligare punkter som jag ville stämma av med James och Stefan.

Var det allt denna helg? Inte helt, på tisdag eftermiddag är James och jag med på denna månads sammanträde i Kunskapsförbundet Väst. Och eftersom frågorna kring gymnasieutbildningen, vuxenutbildningen och högskolornas utbildning har varit mitt dagliga arbete under trettiotre år som studievägledare så är det klart att jag kan inte gå till mötet utan att vara påläst till minsta detalj.

På partiets hemsida ser jag att senaste inlägget är tre dagar ”gammal”, där borde jag hinna med idag att skriva ett nytt inlägg. Och så ett mail till Vänsterpartiets ”aktiva” tjugotal medlemmar angående vårt gruppmöte i veckan där vi informerar varandra och förbereder oss på kommunfullmäktige veckan därpå. Vi är ju i alla fall åtta ledamöter och fyra ersättare i fullmäktige, sällan att någon missar ett möte. Och så kommer till alla som ”bara” har ett uppdrag i någon nämnd. Det andra mailet går till alla medlemmar, idag är det strax under femtio mailadresser i katalogen. Vi vill alltid att alla medlemmar och andra som intresserar sig för vårt lokala arbete känner sig välkomna på alla möten. Det var länge sedan vi samsades kring ett bord i en källarlokal på Kronogatan, nu är vi alltid i härliga Folkets Hus. Men det är först på torsdag, nu är det söndag eftermiddag och det ligger några handlingar kvar på skrivbordet och i min iPad som vill bli läste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.