Varför anstränga sig?

Det har varit en vecka fylld med sammanträden. Till varje sammanträde en drös handlingar. Och jag kan inte lära mig att låta bli! Det borde vara enkelt att hoppa över ett antal ärenden och en massa sidor med diverse handlingar. Varför kan jag inte få mig att lägga undan? Hitta på en ursäkt: ”Det måste finnas andra som har läst på…” eller ”De andra vet säkerligen vad frågan gäller…”.

Den gångna veckan lyckades jag ändå att tänka tanken klar. Jag lät bli! Ärende 14 på kommunstyrelsen i onsdags hade jag inte läst på: ”Yttrande över komplettering till beslut om och redovisning av Försvarsmaktens intressen och riksintressen för totalförsvarets militära del.” Dessutom blev det ju en föredragning, så nu vet jag vilket yttrande jag ställde mig bakom.

Tanken slår mig då och då om det märks ”utåt” att jag lägger ner så mycket tid och energi på att vara påläst. Visst känns det bra och ger en sorts tillfredsställelse att förstå vad jag gör. Men hur kan jag övertyga andra om att vi, jag och mina partikamrater i Vänsterpartiet, verkligen anstränger oss?

Samma sak gäller egentligen våra kamrater som representerar oss i riksdagen. Hur oerhört mycket arbete ligger till grund för alla motioner, interpellationer, frågor och reservationer i riksdagens kammare och i alla utskott. Och vad rapporteras om detta för allmänheten?

I veckan som gick berättades det mycket om riksdagens arbete: Några avgick från sina uppdrag för att de hade skämt ut sitt parti, någon tar ”time-out”, någon kom in som ersättare, redan belastad med diverse anmärkningar från fällande domslut. Fullt strålkastarljus på riksdagen!

Hur känns det då för ledamöter vars insats inte kommer ut med en enda notis i pressen, ett enda omnämnande i varken radio eller TV? Låt mig ta två exempel från i tisdags, från riksdagens interpellationsdebatter. Jonas Sjöstedt och Josefin Brink debatterade med Hillevi Engström frågan om ”missbruk av bemanningsföretagen” och Jens Holm och Sara Karlsson (S) debatterade med Lena Ek aktuella miljö- och klimatfrågor. Jag såg del av debatterna (sänds på riksdagens hemsida och kan även ses i efterhand). Men man kan också i lugn och ro läsa i efterhand, här protokollet Sjostedt/Brink och här Holm/Karlsson.

Riksdagen sysslar med allvarliga frågor och förtjänar respekt. Sätt streck för människor som viftar med järnrör och som ljuger efter en sen kväll på krogen. Vägra ge dem inträdesbiljetten nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.