Också något att glädja sig åt

Några uppdrag som fritidspolitiker för Vänsterpartiet har jag erhållit efter valet i september 2010. Vissa går hand i hand, som t ex ledamot i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. I styrelsen ”bereder” vi och därmed kommer jag alltid  förberedd till fullmäktige. Det är en klar fördel och förmån att komma tidigare in i beslutsprocessen. Efter kommunstyrelsen och en vecka innan kommunfullmäktige ligger Vänsterpartiets gruppmöte. För åtta ledamöter och fyra ersättare från fullmäktige är träffen ”obligatorisk” men även därutöver är det bra anslutning. Vi kan vara uppemot 25 personer, även icke-partimedlemmar, som deltar i våra samtal kring punkter på den kommunalpolitiska dagordningen.

Andra uppdrag som följer på varandra är att vara ledamot i såväl socialnämnden som nämndens socialutskott. Men där finns inte samma ”länk”. I utskottet behandlas nästan uteslutande individärenden. Sådant förekommer endast i undantagsfall i nämnden. Där gäller besluten inriktning, mål, policy, frågor om ekonomi och personal.

Mellan dessa två ”par av uppdrag” finns en mycket stor skillnad. I paret ”från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige” framträder skillnader i den politiska bedömningen klart och tydligt, här märks vem och vilka som företräder vilket parti och vilken politisk ideologi. I det andra paret är det tvärtom, det är ytterst sällan som någon fråga lyckas splittra enigheten i ”socialnämndspartiet”. Så kommer det dock inte att fortsätta, det börjar skönjas att vissa frågor kommer att ge upphov till mycket skilda svar. Men det kan bli föremål för en reflektion längre fram.

Vad är det jag gläder mig över? Jo, två uppdrag som inte jag har på min lott.

För det första är kulturnämnden med ett ärende som avgörs vid sammanträdet idag: Att välja vem av alla dessa  begåvade ungdomar som skall få årets utmärkelse som Vänersborgs kulturstipendiat är en uppgift som jag inte vill ta på mig. Men det finns två partikamrater som representerar Vänsterpartiet i kulturnämnden som får lov att ta ett beslut. [Alla ansökningar och meritlistor finns med på nämndens utskick – sida 109-148.]

För det andra är det byggnadsnämnden som har sammanträde imorgon. En upplevelse från förra veckan satte sina spår hos mig. Jag var närvarande vid medborgardialogen Kindblomsvägen. Ett antal frågor skulle besvaras. Men ack vad komplicerat allt är, så invecklat att det knappt går att förklara. Och fast jag verkligen ansträngde mig att hänga med vid förklaringar som gavs så slog mina tankar kullerbytta. Tack och lov finns även i byggnadsnämnden andra som företräder Vänsterpartiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.