Ska det behöva vara så svårt?

Det har gått troll i frågor kring medborgarnas inflytande. Dialogen kring skolornas framtid var en lärorik vandring. Det gick väl inte helt galet, men visst syntes det hur svårt det är att få tillstånd en medborgardialog som tillfredsställer ”alla”.

Ikväll ordnas i kommunhusets sessionssal en medborgardialog kring ett exploateringsärende. Det gäller grönområdet i anslutningen till Kindblomsvägen på Blåsut. Kommunfullmäktige ”beställde” medborgardialogen, förvaltningen ordnar den. Vad exakt politikerna beställde är svårt att veta, vad som görs får vi veta i efterhand.

När kommunfullmäktige säger ”medborgardialog” så finns olika föreställningar om vad som avses. Därför har gruppen politiker som utgör ”Demokratiberedningen” (politiker från samtliga nio partier) föreslagit ”Riktlinjer för medborgardialogen”. Förslaget ligger och samlar damm. Beredningen väntar på ett svar. Kommunkansliet har föreslagit en remiss till samtliga nämnder. Ingen skickar ut förslaget på remiss. Fullmäktiges ordförande har sin tolkning av ”hur det ska gå till”, beredningen en annan. Överallt sitter som ordförande företrädare för de styrande partierna, en gång är det (M), en annan (FP). Man talar inte med varandra eller också talar man förbi varandra.

Igår behandlade kommunstyrelsen två motioner som handlar om medborgarförslag och medborgardialog. Kommunstyrelsen avgör inte utan lämnar bara beslutsförslag till kommunfullmäktige. Så ska det vara när motioner ska ”besvaras”, då sker beredningen i styrelsen först.

Den ena motionen från Morgan Larsson och hans Välfärdsparti gällde att Vänersborg möjliggör ”medborgarförslag”. Det är skillnad mellan å ena sidan att vem som helst kan lämna ett förslag och å andra sidan om ett sådant förslag skall ”tvinga kommunen” att behandla förslaget enligt alla konstens regler. Det blev ett klart och tydligt Nej från elva ledamöter, endast två ledamöter från Vänsterpartiet och två ledamöter från Miljöpartiet tycker att kommunfullmäktige skall säga ja till motionen.

Den andra motionen från Larsson gällde ”medborgardialogen”. Morgans tanke är att två gånger om året ska ”ledande” politiker finnas på plats för en utfrågning, typ. Medborgardialogen kan ju ordnas på många olika sätt beroende på vilka frågor det gäller. Därför var det lite synd att motionen för just den här typen av utfrågning valde rubriken ”medborgardialog”. Det lutade åt ett nytt avslag, men då visste min partikamrat James Bucci en utväg. Han föreslog att ”dialogen” i den form som motionen beskriver skulle ordnas vid ”ett tillfälle” och därefter utvärderas (och eventuellt upprepas).

Det var länge sedan Vänsterpartiets förslag förkastades av det enda skälet att tankarna kom från ”fel håll”. Nu lyssnar man. I kommunstyrelsen, i kommunfullmäktige. (S) och (C) hörde förslaget från James Bucci (V), tänkte efter och ställde sig bakom. Så nu är det bara (M), (FP) och (KD) som säger Nej och inte ens vill pröva.  Med den attityden lär det bli fler nederlag i omröstningar i Vänersborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.