”Sänkt restaurangmoms ska ge unga jobb”

Trevlig tanke, eller hur?

Några citat från ett inslag i Ekot (SR, 2011-09-12); ”Restaurangmomsen sänks  från den 1 januari [2012], från 25 till 12 procent. Det var ett av flera förslag ur den kommande budgeten som regeringen presenterade i dag.” –  ”Tanken med förslaget, som drivits av både Centern och Moderaterna, är att skapa jobb genom att fler får råd att äta på restaurang.” – ”Men förslaget har mötts av skepsis från en rad myndigheter och organisationer, bland annat för att det är omöjligt att säga hur många jobb det kan ge, och för att det är dyrt. Regeringen räknar med att det kommer att kosta 5,4 miljarder kronor 2012.”

Nu har det gått en tid och fortfarande är det svårt att korrekt bedöma hur många fler jobb det har blivit.

Statistiska Centralbyrån SCB tar ju hand om alla möjliga siffror, ta en titt på underlaget som heter Kortperiodisk sysselsättningsstatistik 2:a kvartalet 2012, ta dig fram till sida 7 och läs under rubriken Procentuell förändring av antalet anställda efter bransch och anställningsform inom privat sektor. 2:a kvartalet 2011 jämfört med 2:a kvartalet 2012 att antalet tillsvidareanställda inom Hotell- och restaurangbranschen har sjunkit med 4.3 %, att antalet visstidsanställda har ökat med 1,9 %, vilket tillsammans ger en minskning av antalet anställda motsvarande 2,6 %.

Återigen, kanske fortfarande för tidigt att avsluta diskussionen men visst är det häpnadsväckande siffror när man nu ser SCB:s uppgifter för perioden april-juni 2012 och när man påminner sig om ”kostnaden” – 5,4 miljarder kronor för 2012. Och en eftertanke till: Det kan ju tänkas att fler ungdomar har fått anställning, timanställning, vikariat, kallelse per SMS till några timmar vid arbetstoppar, ”sköter du dig idag kanske får du jobba nästa vecka också.” Samtidigt försvann 4,3 % av den yrkesgruppen som hade fasta jobb. Sätt inte i halsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.