Röja upp och göra klart

Det borde gå att få ordning men visst krävs det att gå från mumlandet till ord och från ord till handling.

  • Användning och ägandet av Arena Vänersborg är nog den tuffaste uppgiften framför oss.
  • Ett streck över Ursand-äventyret är enklare – det mesta tyder på att Bert Karlsson och Claes och Carl Bjerkne snart inser att det är skillnad mellan att föra samtal och att ha klara politiska beslut att bygga på.
  • Just nu gäller det en enkel fråga – vem är det egentligen som styr i Vänersborg?

Missuppfatta inte den tredje punkten, det gäller inte Gunnar Lidells (M) svårigheter att axla rollen som kommunalråd utan att kunna förlita sig på stöd av en politisk majoritet. Det gäller faktiskt och sorgligt nog frågan om förhållandet mellan politiken och förvaltningen.

Jag återkommer till exploateringen av ett grönområde för ett mindre antal bostäder i anslutning till Kindblomsvägen. Av alla områden där kommunen har färdiga eller nästan färdiga detaljplaner är området ”Fiolen 3 och del av Blåsut 2:2” det absolut minsta. Dessutom har snart alla kommit till insikt att den gällande detaljplanen från 1933 inte duger när man vill bygga 2012.

Modulbyggen Normstål AB har meddelat att man inte längre har intresse att fullfölja sina investeringstankar. I kommunfullmäktige visade sig att politiker från fem partier ville ”bevara” grönområdet. Majoriteten, (M), (FP) och (KD) med tyst stöd av (S) ville inte bestämma sig och avslog motionen om detaljplanändringen. Men ingen gick upp i talarstolen med budskapet: ”Här ska det byggas!” (Förlåt mig, Lars G Blomgren (FP) när jag säger ”ingen”, men du sade så mycket så jag vet inte riktigt hur du ville ha det – egentligen.)

Nu signalerar förvaltningen att man fortsätter med exploateringstankarna. Vilken politiker träder fram idag och säger: ”Rätt så – för vi ska bygga!”

1 november skall det bli ”medborgardialog” kring ”Kindblomsvägen”. Utan att förlora mig i detaljer vill jag deklarera att planeringen för dialogen inte motsvarar mina förväntningar.  Men förvaltningen gör som fastighetsutskottet beslutade i februari 2012. Och fastighetsutskottet beslutade som man tyckte … Och det är min poäng – ”man tycker” i Vänersborg, istället för att förhålla sig till ”riktlinjer”.

Jag försöker rikta uppmärksamhet på avsaknaden av ”riktlinjer för medborgardialogen”. En fråga ställer jag till kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M), den andra till demokratiberedningens ordförande Peter Göthblad (FP). Frågorna besvaras i kommunfullmäktige onsdag 24 oktober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.