I längtan efter kaos …

Socialnämndens sammanträde var 27 september, idag 5 oktober kom protokollet. Med  protokollet kom också reservationen vi visste skulle finnas med. Den hade lämnats in redan dagen efter sammanträdet, fem namn finns på reservationen, men bara Tove af Geijerstam (FP), socialnämndens ordförande, och Marie-Louise Bäckman (KD), 2:a vice orförande, hann med sin namnteckning. Samtliga tre ledamöter från (M), som nu bara skyltar med sina namn under texten, hade förresten redan överraskat i nämnden genom att inte yttra sig, bara rösta.

En anmärkningsvärd reservation? Inte på ett sätt: Texten förklarar vad den ”förlorande sidan” föreslog och lämnar även en korrekt beskrivning av hur förslaget motiverades.

Inte heller anmärkningsvärt är att det vinnande förslaget förkastas i denna reservation, så brukar det vara när det egna förslaget inte fått gehör.

Mera anmärkningsvärt är att reservationen inte nämner hur majoriteten motiverade sitt beslut att inte lägga ner äldreboenden på Gläntan.

Men betänkligt är hur de två ordförandena tar till storsläggan när åtta ledamöter i socialnämnden anklagas med följande formuleringar, alltså med skriftliga omdömen, inte i affekt och i debattstundens hetta:

”Att, som den icke styrande majoriteten, i detta läge och med öppna ögon välja att inte vidta åtgärder för att nämnden skall komma i full budgetbalans är att för hela världen skylta med sin längtan och strävan efter kaos, i första drabbande den styrande minoriteten, men också direkt drabbande kommunen i sin helhet och varje kommuninvånare, omsorgstagare och skolbarn som alltid mer än andra.” – ”Politik är ingen lek. Vänersborgare är inga marionetter. Vi vill trygga god vård och omsorg för medborgarna inte bara idag, utan också i framtiden.”

Hela reservationen finns att läsa på de två sista sidorna i protokollet. Ärendet då? Se § 148 i protokollet på sidorna 9-12: ”Budget 2013, förslag till åtgärder för omfördelning av budgetmedel”. Här är hela ärendet med alla förslag.

Åtta av socialnämndens tretton ledamöter sade nej till just förslaget att avveckla äldreboendet Gläntan, alla andra förslag var vi överens om med de andra fem ledamöterna. Gläntan finns med i ”Boendeplanen” där kommunfullmäktige 2011 slog fast en ”utvecklingsplan” för kommunens särskilda boende under tiden fram till 2020. Samma kommunfullmäktige har för närvarande ”brist i kassan” och läget ser inte ljust ut inför 2013. Det vet vi och det har vi också sagt i nämnden att vi vet. Men vi har satt ett högt värde på att ha ett enigt fullmäktige bakom våra planer som sträcker sig längre än till nästa år.

Det var inte roligt att behöva läsa reservationen från Tove af Geijerstam och Marie-Louise Bäckman, vem det nu var som satt vid tangentbordet och glömde tänka efter innan. Vi ska vid nästa sammanträdet återigen visa våra två ordföranden att vi åtta ledamöter inte avser att leka på betald mötestid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.