Vem vill lyssna?

Kommunstyrelsen på onsdag 5 september har en diger föredragningslista. Inte konstigt med tanke på att det är första sammanträdet efter tre månaders paus.

Ärende 14:  ”Information om rapporten Kartering av översvämningsrisker vid Vänern

I kommunstyrelsens arbetsutskott, som alltid sammanträder en vecka eller två innan kommunstyrelsens ledamöter träffas, var det Marie Dahlin (S) som föredrog ärendet [sida 19 i protokollet]. Till kommunstyrelsens möte finns inga handlingar, ”endast information” lyder beskedet. Kommunalrådet Dahlin blev intervjuat efter ks-au om just det centrala begreppet ”översvämningsrikser” och av hennes svar framgick att hennes inställning (frågan gällde ”Sanden” och framtida bostadsbyggandet där) är något som jag inte ställer upp på.

O,k. inga underlag innan sammanträdet, kanske andra som nöjer sig med det beskedet. Men inte jag, jag sökte och fann följande:

Centrum för klimat och säkerhet, Karlstad Universitet, har sammanställt rapporten ”Kartering av översvämningsrisker vid Vänern”. Rapporten är i nuläget att betrakta som ett arbetsmaterial. Noteras att rapporten kommer att redovisas när den finns i slutligt skick.

Där står i slutet på sidan: ”En konsekvens av detta, som också under hand redovisats till beställaren, är att riskanalysen har begränsats till en redovisning av potentiella skador för de olika Vänerkommunerna, medan potentiella skadekostnader som ursprungligen var del av projektet, av tidsskäl inte har kunnat beräknas.

I övrigt finns ganska mycket som redan har presenterats och som är offentligt, se t ex denna presentation.

Så Marie Dahlins besked till Radio Västs reporter att det är ”arbetsmaterial” och därmed inte offentligt kanske räcker för en journalist i Uddevalla, men inte för mig. Nu vet jag lite mer och så blir det lättare att uppfatta vad partikamraten Stefan Kärvling vill säga när han skriver:“Kan man bygga i Holland så visst kan man bygga i Vänersborg” säger Marie Dahlin (S). Hmmm. För 3½ år sen kunde vi läsa följande på Sveriges Radios hemsida: “Nederländerna satsar 75 miljarder euro för att skydda sig mot eventuella översvämningar i framtiden.”

[Bilden ovan är tagen av  tidningen TTELA:s fotograf Tommy Feldth]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.