Se där, var det allt?

Som politiker nära kommunledningen kan man ange riktningen och bestämma farten. Borde man i alla fall – om man vill.

Som politiker i opposition kan man ställa frågor och skriver motioner.

Som ledamot för Vänsterpartiet tillhör jag oppositionen. Frågor ställer jag regelbundet och ihärdigt. Motioner skriver jag då och då, någon gång ensam och andra gånger tillsammans med andra partikamrater.

Två motioner med liknande syfte skrev James Bucci och jag, den första i februari 2011, den andra i november 2011. Den första resulterade i ett unisont ”ja, javisst, såklart, så bra” från alla som yttrade sig. Därefter hände det inte så mycket – med undantag för en viktig sak: Kommundirektören Ove Thörnkvist viker inte en tum när det gäller jakten på praktikplatser i de kommunala förvaltningar. Det hedrar honom och förhoppningen är att kommunen snart lever upp till ett ”urgammalt” beslut om 100 praktikplatser.

Tillbaka till det konkreta förslaget, att hjälpa till att fylla affärslokaler med liv (åtminstone under sommarlovet när turisterna strosar genom stadens centrum). Om en vecka skall gymnasienämnden fattar sitt beslut och efter flera månaders betänketid har man kommit fram till följande:

Bedömning: Det är idag svårt för många ungdomar att komma ut på arbetsmarknaden. Ungdomars arbetslöshet är självklart en kommunal angelägenhet. Sommaraktiviteter i kommunal regi kan vara ett första steg att få ungdomar att känna på arbetsmarknaden och att uppmuntra entreprenörsanda. Inte minst kan erfarenheterna utgöra lärande och uppmuntran för framtiden. Förslag till beslut: Gymnasienämnden tillstyrker motion om insatser för ungdomar som vill komma ut på arbetsmarknaden.

Hur skrev jag som rubrik? Se  där, var det allt?

Nej, det var du inte – än så länge finns AME [arbetsmarknadsenheten] under gymnasieförvaltningen (är på väg att föras över till socialnämndens ansvarsområde). Där känner man i och för sig inte till varken motionerna och inte heller hur gymnasienämnden har svarat tidigare (motion ett) eller föreslås svara nästa vecka (motion två). Men visst är man på hugget. Titta själv: Sommarlovsentreprenörer 2012.

Blir det här en framgång så blir jag jätteglad. För att undvika alla missförstånd: Jag struntar gärna i att vår motion ”inte nått fram hela vägen”, bara att det görs något för våra ungdomar är det som räknas. Jag håller tummarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.