Vilken tidning! Stolt och glad blir man!

Är man ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, därutöver i socialnämnden och även i socialutskottet, ja då vet man att det finns hur mycket som helst att läsa. Handlingar, handlingar, handlingar – några där varje sida måste läsas, andra där det räcker att läsa diagonalt, det finns även handlingar som dyker upp tre gånger efter varandra (nämnden, styrelsen och sedan fullmäktige) vilket förenklar uppgiften en aning.

Sedan tillkommer ”bakgrundsmaterial” som tillkommer, det vill säga handlingar som hjälper till att samla argument för ett eget avvikande yrkande, underlag som gör det möjligt att föreslå andra beslutsformuleringar. Det duger inte att slänga fram ”något annat” bara så där, seriösa tankar att få andra att ändra sig kräver en del arbete. Det gäller att hitta material, att sammanställa, att pröva med partikamrater om det är rätt och klokt att ”söka strid”.

Det finns en rad hjälpmedel som underlättar. Jag använder ofta ett program på såväl PC som iPad som heter ”Pocket” [jag började använda programmet när det fortfarande gick under namnet ”Read It Later”.] Hittar jag en artikel som jag vill läsa, som jag kanske kan lägga till min samling, men som tiden inte medger att läsa och arbeta med just då, ja då det är en knapptryckning. Med ytterligare ett klick med musen tar jag senare fram artikeln från min ”Reading List”, eftersom allt synkas mellan PC och iPad och tvärtom kan jag spara på läsplattan och läser vid skrivbordet på PC:n eller tvärtom, jag spar vid datorn och läser på tåget eller i sängen på iPad.

Liknande tjänster finns såklart också med ”Dropbox” och sedan denna vecka nu på Googles ”Drive”. Båda har ju den fördelen att jag kan ha folder endast för eget bruk, medan andra foldrar kan delas med andra. Är snabbare än att skicka e-mail med bifogade filer.

På onsdag skall jag i kommunstyrelsen ”visa upp” hur jag hanterar min inläsning av handlingar på min iPad. Såklart nervös! Funkar hur bra som helst när jag gör det för eget bruk, men ska man ”visa andra”, brukar det ofta gå snett. Håll tummen, tack. Kommunstyrelsen skall troligen göra så som snart varje kommun i Sverige redan har gjort, man övergår från pappersutskick till ärendehantering via elektroniska filer.

Jag föredrar såklart som redskap ”GoodReader”, en app som jag lade till för 38 kronor. GoodReader låter mig läsa pdf-filer på ett aktivt sätt, jag gör mina anteckningar, understrykningar, strykningar, markeringar, ja allt jag vill, även ett antal egna anteckningar som sparas som ”fotnot”. När jag har läst färdigt mailar jag den ”kladdade” texten till andra som jag vill samtala med om just det aktuella ärendet. ”De andra” får då min text, mina anteckningar, mina markeringar och tillägg. Funkar perfekt.

Men nu hade jag en rubrik till dagens inlägg som jag måste förklara. När ”jobbet” är klart, när handlingarna är lästa, när korrespondensen är avklarad, ja då känns det extra skönt att i lugn och ro läsa något som inspirerar, som peppar upp, som berättar nytt, som visar vad andra gör bra. Jag tänker på Vänsterpartiets tidning Vänsterpress som kommer en gång varje månad. Den tidningen blir bara bättre och bättre. Är du nyfiken så ta en titt på exemplaret som kom i veckan.

Trevlig helg, en lång helg som kulminerar i 1-Maj-firandet. Sedan är det vardag igen: kommunstyrelsen med en häftig dagordning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.