Några dagars paus…

”Fritidspolitiker” – javisst, det händer då och då att jag får fri tid från politiken. Det tar annars ganska mycket tid när jag försöker hålla mig på den nivån som har varit och fortfarande är min ambition: ”Jag vill att man ska kunna lita på Vänsterpartiet. Vi ska vara de som vet vad vi talar om. Det kan vara en lite längre process, men det är värt mer i längden. Trovärdighet bygger vi inte med snabba utspel utan med en genomtänkt helhet.” Har jag sagt det? Visst inte, citatet är från Aaron Etzler, när han tillträdde sitt nya jobb som partisekreterare för Vänsterpartiet i januari 2012.

Själv blev jag lokalpolitiker 1982 i Vänersborg, var facklig aktiv i början av 70-talet i Göteborg på SKF och studentpolitiskt ”superaktiv” efter 1965 i Berlin efter mina år som student i USA. Men Aarons motto har på sätt och vis varit min ledstjärna under alla år och på alla stationer. Det var det enda sättet att klara sig här i Vänersborg. ”Här i Sverige” inleddes ett antal repliker i kommunfullmäktige när jag klev ner från talarstolen. Det var inte så få som försökte sätta mig på plats – jag minns mina duster med Stig Bertilsson, då ynglingen i församlingen, med Olof Hagner, som verkligen ville visa mig min plats, med Sven-Erik Eriksson, men det blev annorlunda mot slutet, Sven-Ingvar och jag kom nästan överens för vi kände att utgången av ett schack-parti mellan oss skulle vara ”remi” och när vi märkte det slutade vi hacka på varandra. Moderaterna var ju en sak, värre var det med socialdemokraterna. Majoriteter i Vänersborg skiftade från val till val. Jag får erkänna att jag i min godtrogenhet i början hade svårt att förstå deras sätt att tänka och bete sig: Behövs V för en majoritet, då stryker vi medhårs. Ingen nytta av V, ja men varför ska vi då kännas vid?

Tiderna har förändrats, låt mig komma tillbaka till rubriken ”några dagars paus”. Igår hade vi kommunstyrelsen och innan mötet hade jag planerat när jag skulle skriva mina reservationer i två mycket viktiga ärenden. Men det blev inte så, kommunstyrelsen ställde sig enhälligt bakom det ena förslaget som Vänsterpartiet hade (tilläggsanslag kostnader Arenan). Det andra förslaget fick majoritet vid omröstningen, Vänsterpartiets förslag fick fler röster än socialdemokraternas yrkande.

Vår son Johan och våra barnbarn Lukas och Simon uppskattar säkerligen att farfar Lutz kan slappna av, för det ska jag verkligen göra. Inga nya sammanträden ”i sikte”, ganska bra koll på vad alla våra företrädare ”sysslar med” i sina nämnder,  och på listan över ”to do” finns inte så mycket:

  • ”En gång till” årsredovisningen – kommer upp i fullmäktige
  • ”Hur många som helst sidor” kring Medborgardialogen ”Framtidens skola”
  • Senaste numret av ”Socialistisk Debatt” som kom i dagarna

Och snart betyder solsken också vårvärme, det får inte fortsätta som det är: Strålande sol och svinkallt. Vänsterpartiet lokalt och även på riksnivå har ju kommit ”in från kylan”, tack vare  Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, Hans Linde, Josefin Brink och Jens Holm. Det börjar kännas gott. Glad påsk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.