Steg för steg

Mycket läsning inför kommunstyrelsens sammanträde i mitten av kommande veckan. En del pliktläsning, en del mycket intressanta ärenden som antyder att tankesättet förändras steg för steg.

Ta ärendet med lyckotalet ”sju”: Angående begäran om ramökning och tilläggsanslag för Arena Vänersborg. Det handlar om vem som ska betala skenande advokatkostnader och beslutsförslaget blir att befria barn- och ungdomsnämnden från eländet och att föra över ansvaret och betalningsskyldigheten till kommunstyrelsen. Bra! Sedan väcker det säkerligen en del frågetecken att det föreslås ett Nej till barn- och ungdomsnämndens begäran om mer pengar till Arenan. Men visst är det ett beslutsförslag som Vänsterpartiets ledamöter inte kommer att protestera emot. Den moderata ordföranden för barn- och utbildningsnämnden, Lena Eckerbom Wendel, brukar inte visa förståelse för Vänsterpartiet: ”Det är ju kostnader som måste betalas!”. Nu när Gunnar Lidell säger Nej så blir Lenas reaktion … ja, hur blir den?

Tillbaka till ärendet ”fem”: Socialnämndens förslag om dels utökad budgetram för ekonomiskt bistånd och dels justering av anslagsbindningsnivåer i budget 2012 [så är egentligen rubriken för hela ärendet – den intressanta delen återges inte i den avkortade rubriken på kommunens hemsidaSocialnämnden justering anslagsbindningsnivåer”]. För att komma rakt till saken: Ekonomiskt bistånd måste betalas! Och det är så – ekonomiskt bistånd betalas ut, varje dag, varje vecka, varje månad. Det finns inte någon möjlighet att säga: Sorry, kassan är tom, vi har inga pengar. Socialförvaltningen betalar ut pengar som inte finns i socialnämndens budget, därför vänder sig nämnden till kommunledningen med begäran om tillägg. Men kommunledningen bekräftar med sitt beslutsförslag den centrala ekonomistabens bedömning ”…saknas tillgängliga budgetmedel under 2012 …”

Jaha, vem säger vad till ett sådant ställningstagande? Nyfiken? Kommunstyrelsen sammanträder först på onsdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.