Tillbaka – satt på en annan stol…

Under mina trettiotre år som studievägledare på Birger Sjöberggymnasiet lyckades jag efter några år ”erövra” en stol i skolans konferensrum som jag envist försvarade . Jag är nog ganska konservativ, innerst inne, men ”då” kändes det alltid på samma sätt som när andra har sina stolar i Svenska Akademien. Nu har det gått tre år sedan jag lämnade skolan och jag bestämde mig idag, när jag åter som alltid kom som en av de första till konferensrummet, att ta plats på andra sidan bordet. Det är ju aldrig för sent att förnya sig.

Vad förde mig tillbaka? Jag fick hoppa in för Marianne på hennes plats i kommunens demokratiberedning. Samling på skolan med anledningen att beredningen skulle samtala med elever: hur ser ungdomarna på frågor som berör demokratiberedningens arbetsområde.

Trevliga ungdomar, samtliga från årskurs 2 på samhällsvetenskapsprogrammet. Jag förde mina anteckningar, men i ärlighetens namn så blev det bara ett fåtal rader. Med all respekt till att frågeställningarna var deras egna, äkta frågor, problem och spörsmål som just dessa ungdomar upplevde som viktiga och väsentliga, så kan jag inte komma ifrån att jag ”kände igen det mesta”. Det ligger inget negativt i denna anmärkning, det är bara ett konstaterande att frågorna ”kommer igen” och jag har följt ungdomar på studieförberedande program sedan 1975 i Vänersborg.

Påmindes om att jag någon gång i början av åttiotalet hjälpte en kille från just samhällsvetenskaplig linje att stå fast vid sitt beslut att lämna skolan efter två årskurser – han behövde komma ut och andas i den stora vida världen, fast de flesta vuxna tyckte att hans klassföreståndare Inger Enkvist och jag vara dumma som släppte en sådan begåvad kille, han borde gå färdigt först. Om jag inte har alldeles fel kommer killen i början av januari att väljas till ny partiledare för Vänsterpartiet. Heja, Jonas Sjöstedt!

Vad skrev jag ner?

En elev berättade att han hade fått mycket positiva vibbar av det som sker i Göteborg – ungdomsfullmäktige och deras möjlighet att göra sin röst hörd bland vuxna och bland ansvarstyngda politiker. Läs mer på länken om Göteborg http://www.goteborg.se/wps/portal/ungdomsfullmaktige, ta sedan en titt på hemsidan för ungdomsrådet i Vänersborg http://www.vanersborg.se/kommunen/forvaltningar/barnochungdomsforvaltningen/ung/inflytande/ungdomsradet.4.50526ea711077572294800018452.html

Debatter även på andra tider än just under valrörelsen, debatter om politiska idéer kanske en gång om året, i skolan – det var ett förslag.

Vem vänder man sig till om man ”vill” något? Efterlystes handledning hur man kommer i kontakt med rätt person och instans.

Hur gör man om man vill engagera sig politiskt, men inte vet var man ”hör hemma” och vilket parti man kanske vill ta kontakt med?

En stor del av tiden upptogs av skolfrågor, lärarlösa lektioner, lektioner utan möjlighet att alla får tid av sin lärare, stök i klassrummet, lärarens roll, bättre lärare, sämre lärare. Frågor av stor vikt som det blir tillfälle att återkomma till. Kändes extra angeläget när jag lyssnade på ”lösningar” som andra ledamöter från demokratiberedningen gav ifrån sig.

Vad jag har att säga i övrigt om demokratiberedningens sammanträde, som blev mycket kort när eleverna hade avtackats kan jag återkomma senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.