Kommunstyrelsen – lyssnar alla?

Känns onödigt och nästan löjligt men så här blev det innan kommunfullmäktige slutligen på onsdag 26 september säger sitt:

Hela underlaget framgår av utskicket till kommunfullmäktige http://vanersborg.se/download/18.932dea013310fb3e978000117/10.+Svar+p%C3%A5+motion+om+friskv%C3%A5rdstimma.PDF

Vänsterpartiets Adam Frändelid, kommunalanställd inom socialförvaltningen, frågade i våras på ett av partiets gruppmöten hur vi andra såg på hans förslag att skriva en motion i ämnet ”friskvårdstimme för de anställda”. ”Vi andra” delar Adams uppfattning om friskvårdens betydelse, flera av gruppen är aktiva med regelbunden motion, flera av oss är också kommunanställda. Adam lyssnade på diskussionen och våra invändningar innan han skrev motionen [sist på ovanstående länk]. Du ser slutklämmen? Yrkandet säger inte mer än ”personalkontoret tillsammans med de fackliga organisationerna utreder om …”.

Personalkontoret läste motionen, personalkontoret satte sig ner tillsammans med de fackliga organisationerna och personalkontorets chef  Ewa Öqvist undertecknade tillsammans med hälsoutvecklaren Anna Johansson ett tjänsteutlåtande. Du kan i deras skrivelse se att man överlag yttrar sig positiv till själva förslaget, men man anför i utredningen flera skäl varför en betald friskvårdstimme inte borde stå högst på listan i ett aktivt personalarbete.

Så långt är allt klart och slutsatsen kan ingen invända emot: ”Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad och avslutad med hänvisning till redovisningen ovan.”  Så blev också beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott under ledning av Gunnar Lidell (M). Kan ingen invända? Vänta bara …

I kommunstyrelsen finns några fler ledamöter från samma parti. Gruppledaren Lena Eckerbom Wendel (M) yrkade att motionen skulle avslås. {Läs själv protokollet, de sista två sidorna på länken http://vanersborg.se/download/18.932dea013310fb3e978000350/Protokollsforslag.pdf  ].

Motionens yrkande gällde att en utredning  görs ”om en friskvårdstimme kan införas och om svaret är ja, hur den kan utformas” . Utredningens resultat gjorde klart att fullmäktige inte borde rösta för att gå vidare, svaret var att anse motionen avslutad.

Men Lena Eckerbom Wendel (M) läste inte och lyssnade inte – en motion från Vänsterpartiet  ska avslås, så det så! Tänka sig, hon fick med sig Gunnar Lidell (M) som återigen röstade mot sig själv, hon fick med sig en majoritet av kommunstyrelsens 15 ledamöter. Sju var för arbetsutskottets förslag, åtta för avslagsyrkandet av gruppledaren Lena Eckerbom Wendel. Hur kunde det blir åtta? Frågan måste ställas till miljöpartiets Marika Isetop och Per Sjödahl. Jag ställer frågan till Marika och Per: vad var det som låg i potten denna gången för att ni skulle rösta med M ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.