På rätt spår åt rätt håll

Det var en givande förmiddag, ”Modellområdet Vänersborg” har ytterligare ett tredje år kvar som projekt men redan nu är det klart att det inte finns någon återvändo. En mycket kompetent projektledare [processledare] Carianne Lundvall Karlsson som till synes lyckas att entusiasmera deltagarna i de olika delprojekten. Bland föredragningar var Per Möllborgs avrapportering av ”Förstärkt hembesök BVC” mest framträdande, rappt, koncist, elegant och lätt att förstå. Tänk om vi får uppleva att ”arbetshypotesen” ger det utfallet man anar: vilken nytta för enskilda individer, vilken samhällsvinst vi ser framför oss.

Alla presentationer kommer inom en vecka att läggas ut på kommunens hemsida, ta en titt, de flesta PowerPoint-bilder talar för sig själva.

Sist under förmiddagen ett hejdundrade fyrverkeri: SKL-projektledaren Ing-Marie Wieselgren med 45 minuter om ”Barnen – allas ansvar. Se, tolka, agera.” Hennes ”omvärldsspaning” är lysande, dräpande, uppmuntrande, framåtsyftande – allt på en gång. Mest intressant – tyckte jag – nya samtal på fullt allvar med SKL-ekonomerna för att komma fram till en omtolkning av dagens budgetregler. Det måste vara möjligt att definiera ”kostnaden” för förebyggande socialt och pedagogiskt arbete som en framtida intäktspost, eller som en post som kan beskrivas som ”uteblivna framtida kostnader”. Tänk vad nära vi inom Vänsterpartiet ligger i vårt sätt att se och beskriva dagens obalans, där snävt ekonomiskt tänkande förhindrar innovativa former av samverkan i det förebyggande arbete.

Det finns hopp !!!

SKL-hemsidan för projektet finns många tips, länkar, hänvisningar, det är bara att sätta igång och surfa – att lära av andra, att lära tillsammans med andra, att göra tillsammans med andra, det är vi skyldiga våra barn och ungdomar, här i Vänersborg finns mycket kvar att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.