Svårt att fullt ut förstå

Arbetsförmedlingen mäktar inte med. Beskedet kom i måndags mitt på dagen i P1 Sveriges Radio.

 • Arbetsförmedlingen får drygt 10 miljarder kronor över på sina anslag i år, enligt en ny bedömning.
 • Myndigheten vill nu vara mer fri att till exempel flytta pengar mellan olika anslagsposter som a-kassa och aktivitetsstöd.
 • ”Det har varit väldigt många fler inskrivna arbetslösa och vi har inte mäktat med fullt ut”, säger generaldirektör Maria Mindhammar.

Tidigt tisdag morgon kom reaktionen från regeringen och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Så långt är jag med.

Men det där med KROM – att arbetsförmedlingens arbetsförmedlare inte längre behövs för att förmedla arbeten. Istället läggs det mesta över till Kundval Rusta och Matcha.

Vad betyder det, hur går det till, blir det resultat? Rapport efter rapport försöker hitta svar på frågorna. Inte låter det som att det blir någon fullträff. Istället ökar misstänksamheten kring ännu en privatisering som den socialdemokratiska regeringen driver.

Och misstänksamheten syns nu även i texter som regeringen lägger fram: ”Arbetsförmedlingen får analysuppdrag om matchningstjänster”.

Följande citat kommer från texten i uppdraget:

• hur matchningstjänster kan utformas i syfte att leverantörer ska ge ett ändamålsenligt stöd till alla deltagare i matchningstjänster och att leverantörerna inte prioriterar bort de deltagare som står längre ifrån arbetsmarknaden (s.k. parkering), bl.a. genom ekonomiska incitament i form av ersättningar till leverantörer som differentieras utifrån deltagarnas förutsättningar att få arbete, varierande utförarkrav och innehåll inom olika delar av tjänsterna och genom kontroll och uppföljning av leverantörer och tjänster,

hur resultatersättningen för utbildning kan utformas, t.ex. genom att ersättningen är lägre än den resultatersättning som lämnas för arbete, i syfte att leverantörerna inte systematiskt ska prioritera övergångar till reguljär utbildning framför matchning till arbete, samt om och i så fall hur resultatersättning bör betalas ut först efter en viss tids studier så att ersättning inte betalas ut om individen snabbt återgår till arbetslöshet,

Uppdraget ska redovisas slutligt till regeringen (Arbetsmarknadsdepartementet) senast den 11 mars 2022.

Förresten, hur ser det ut i Vänersborg? Med KROM? Med hjälp till arbetslösa, långtidsarbetslösa, arbetssökande. Jag vet inte. Jag vet att våra kommunalråd får information – Vänersborg, Trollhättan och Grästorp har ju slutit en överenskommelse med arbetsförmedlingen regionalt. Våra kommunalråd kanske vet. Det hörs dock inget, så läget verkar lugnt, eller?

Jag googlar ”KROM” och ”VÄNERSBORG”. När arbetsförmedlingen bedömer att en arbetssökande är aktuell för att ”rustas och matchas” så har den arbetssökande rätt att via ”Kundval” välja någon privat entreprenör.

Med kontor i Vänersborg finns:

Men man begränsas inte till att söka endast i Vänersborg, på den aktuella sidan finns långt över 100 ”aktiebolag” och andra.

Arbetsförmedlingen i Vänersborg? Tja, det finns ett statligt servicekontor i Vänersborg. Där kan den sökande skriver in sig för att sedan få hjälp hos arbetsförmedlingen i Trollhättan.

Allt jag kan säga är att jag känner ett visst lugn för egen del – jag var 67 när det kommunala regelverket föreskrev en övergång till pensionärslivet. Men visst var det bättre, då, 2008 – om jag minns rätt.

2 reaktioner på ”Svårt att fullt ut förstå

 1. karin194

  Hur arbetsförmedlingen numera sköts är under all kritik och dina farhågor håller jag med om. Några av de företag du hade med är ju kanske trovärdiga men HUR ska dom bistå till ett nytt arbete? För ca 12 år sedan var jag arbetslös och fick 10 företag som skulle bistå mig – samtliga var bara en bluff! Hade fejkade hemsidor, kopierade hemsidor, svarade aldrig i telefonen mm Men fick antagligen betalt från AF. Så visst finns det fog att dessa kontrolleras, undrar bara VEM som gör det?

  Gilla

 2. karin194

  ps. titta in på Sandheere och deras hemsida. Står inget alls om vilka dom är bakom namnet, vilken kompetens dom har osv…. Bluff företag som tjänar pengar på arbetslösa!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.