Samhall – från vänster till höger

Riksdagen debatterade igår ett betänkande från Arbetsmarknadsutskottet, 2021/22:Au4: ”Samhall”.

Utskottet hade kommit med ett ”utskottsinitiativ”: ”Ett utskott kan på eget initiativ lämna förslag till riksdagen i ämnen som hör till dess ansvarsområde. Då kommer förslaget inte från en proposition från regeringen eller en motion från ledamöter utan från utskottet. Utskottet presenterar sitt förslag till riksdagsbeslut i ett betänkande.”

Betänkandet tar upp kritiken som under flera år har funnits kring hur Samhall uppfattar sitt uppdrag. ”Utskottet föreslår att riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen bör tillsätta en extern utredning om Samhall och återkomma till riksdagen med en redovisning av resultatet och tillkännager detta för regeringen.” Och det finns flera viktiga frågor som sammanfattas i fyra punkter på betänkandets första sida.

Företrädare för både S och MP reserverade sig mot beslutet, men betänkandet bifölls senare på eftermiddagen av ledamöterna från de övriga sex partierna.

Återigen gör Vänsterpartiet gemensam sak med SD?! Stefan Löfven har tagit för vana att anmärka på sådant. Men Ali Esbati, som företräder Vänsterpartiet i utskottet och i debatten, förklarade: ”Samtidigt finns det en hel del problem som inte går att bortse från och som det är viktigt att ta tag i, inte minst för oss som verkligen tror att Samhall behöver finnas kvar och inte tror att andra typer av verksamheter – det kan vara rent kommersiella inom sociala företagssektorn, ideella och kommunala – helt kan ersätta det som Samhall gör på ett bra sätt. Jag säger detta eftersom jag vill understryka att jag inte är naiv i förhållande till de företrädare för övriga oppositionen som vi vill ha en gemensam ståndpunkt med. Jag och Vänsterpartiet förstår naturligtvis att det delvis är helt andra motiv än våra som ligger bakom kritiken mot Samhall från det hållet, inte minst att reservera möjligheten till kommersiell vinst för andra aktörer inom exempelvis städbranschen – sådant som kan få borgerliga hjärtan att klappa snabbare. Likväl landar vi i vissa liknande slutsatser om vad som behöver ses över eller undersökas närmare.

Varför tar jag upp denna fråga? Även i Vänersborg finns idag avtal mellan kommunen och Samhall. Frågan måste ju ställas om vi även lokalt ser en utveckling som betyder att själva uppdraget försummas av Samhall. Det finns nog anledning att återkomma.

Den som vill ta del av betänkandet och gårdagens debatt hittar allt på riksdagens hemsida.

En reaktion på ”Samhall – från vänster till höger

 1. PåDal

  Att kommunens chefer och politiker försvarar att hemtjänstpersonal endast ska utföra det de är utbildade för anser jag är fel, speciellt när resultatet blivit att många och nya okända människor i Vänersborgs kommun gör entré i våra äldres hem för att lämna matkassar och hantera deras tvätt. Det är färre och inte fler ansikten och röster som äldre och vårdtagare ska ha i sina hem.

  ”Hemtjänst”.
  Tjänster som ska utföras i hemmet när kommunen strävar efter att våra äldre ska bo kvar i sin lägenhet eller hus istället för ”kommunala inrättningar”

  Hur Vänersborgs kommun utan upphandling väljer Samhall som utförare inom olika verksamheter är en fråga för kommunpolitikerna att svara sina väljare på. Att sedan Samhall som företag anser sig ligga utanför LOU väljer endast två butiker i centralorten för inköp av livsmedel till våra äldre kan inte vara rätt. Kanske kontot som heter ”extern tjänst” inte behöver följas upp av socialchefen därför att ”någon annan” betalar ?
  Vem är då vinnarna ?
  Är det Samhalls anställda, kommunens vårdtagare, Hemköp eller kommunen själv ?

  Samhall har blivit statens största bolag sett till anställda och har växt enormt sista åren, nu ca 24.000 anställda. Statens uppdrag till Samhall är att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten för personer med funktionsnedsättning som medfört nedsatt arbetsförmåga. Arbetsförmågan ska vara så nedsatt att de inte kan få annat arbete och inte tillgodoses genom andra insatser. Samhalls mål är också att minst 1100 ska vara övergångsanställningar till näringslivet.
  Att Samhall vänder sig till privata företag/näringslivet att erbjuda tjänster och möjligheter är ju suveränt bra, både med enklare tjänster och tillverkningsmöjligheter av produkter. Det är det som staten avser med Samhall tror jag.
  Men när Vänersborgs kommun som offentlig förvaltning vänder sig till Samhall ger detta konstiga vibbar, speciellt när kommunen har egen liknande verksamhet med Serviceenheten, AME, mm.
  Skattemedel som bara flyttas mellan stat, landsting och kommun kräver stor kunskap bland beslutsfattare för att inte få motsatt effekt på lång sikt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.