Får vi veta?

Måndag 20 september: klockan 08:00 överlämnar Magdalena Andersson budgetpropositionen till riksdagen, 08:20 presenterar finansministern innehållet i propositionen och besvarar journalisternas frågor.

Innehållet har i själva verket redan presenterats – under mer än två veckor har olika avsnitt kommit fram varje dag. Statsråden har utifrån det egna departementets ansvarsområde avslöjat några stora och en uppsjö av mindre ”satsningar” inför 2022. Det finns dussintals pressmeddelanden och ett antal serier med Powerpoint-bilder som berättar detaljerat. Och så finns en sammanställning på regeringens hemsida.

Förslagen är samlade under fem rubriker:

  • Klimatomställningen ska gå snabbare
  • Fler ska komma i arbete
  • Välfärden ska stärkas
  • Sverige ska vara ett tryggt land för alla
  • Fortsatt hantering av pandemin

Vid pressträffen på tidiga måndagsmorgonen kommer journalisterna inte att ställa så många frågor om propositionens innehåll. Det är annat man vill ha svar på. Kommer denna budgetproposition att gå genom riksdagen? Räcker det för att få Centern att rösta för regeringens förslag? Har Vänsterpartiet gett besked att man stödjer regeringen?

Frågorna har ställts till dessa båda partier vars riksdagsmandat avgör i en omröstning. Och svaren har hittills varit desamma, från båda och varje gång frågan ställdes. ”Det beror på helheten – vi bedömer helheten.”

Helheten – det betyder att man håller dörren öppen. Centerpartiets tre krav ”i sak” gäller i grunden äganderätten. Den som äger skogen ska kunna bruka skogen och ta ut vinsten utan att sådant som allemansrätten och annat hänsynstagande till naturvärden sätter upp avsevärda begränsningar. Den eller de som förfogar över mark angränsande till sjöar eller vattendrag ska inte behöva lida ekonomiska förluster för att strandskyddsreglerna förbjuder att kapitalisera ägandet. Och den tredje punkten, förändringar kring arbetsrätten, har också slagsida – den som anställer ska gynnas mest.

Helheten – Vänsterpartiet reagerade på förhandlingsförbudet som Centerpartiet utfärdade. Det finns detaljerade förslag från Vänsterpartiet som öppet lades ut på partiets hemsida. Och nagelfar man regeringens nämnda sammanställning, så känner man igen åtskilliga punkter från Vänsterpartiets kravlista.

Sannolikt alltså inget svar under förmiddagen. Men klockan 13:00 inleds riksdagens ”Debatt med anledning av budgetpropositionens avlämnande”. Talarlistan visar att Magdalena Andersson möter de sju partiernas talespersoner i ekonomiska frågor, samtliga ledamöter i riksdagens finansutskott. Tiden för anföranden är tillsammans inte mer än 90 minuter. Men replikrätten kommer att utnyttjas maximalt, det skulle inte förvåna om klockan passerar 16:00 innan debatten avslutas.

Får vi veta? Kan en kompromiss lösa Miljöpartiets och Centerpartiets konflikter? Tidningen GP skriver idag ”Miljöpartiet kan lämna regeringen i protest redan i höst.” Har Centerpartiets Martin Ådahl, som nyss efterträtt Emil Källströms roll och position, mandat att lämna ett besked som gör klart hur man ställer sig vid omröstningen i november? Vill Ulla Andersson berätta hur Vänsterpartiet ser på förslagen i budgetpropositionen? Att granska punkt för punkt, propositionen och kravlistan, det gör man inte – men vid en helhetsbedömning?

Budgetprocessen löper under hela året. Även riksdagens hemsida har en beskrivning av budgethanteringen. Budgetdebatten kommer när arbetet avslutas men debatten leder inte till några eller något beslut. Sällan har intresset för budgetdebatten varit så stort som i år. Har man tid att se och lyssna direkt på riksdagens webb-TV så bör man nog göra detta.

P.S. Jag skrev mitt på dagen – på kvällen kom ett första svar – nej, inte på måndag, vi får vänta längre än så

P.S. Svenska Dagbladet måndag – ”V inför budgeten: Våra krav är inte uppfyllda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.