Centerpartiet, det hänger på er!

När jag i tisdags valde rubriken ”Inte den enskilda människan, principen tycks viktigast” så visste jag inte vad som skulle sägas i riksdagens debatt.

Centerpartiet, det hänger på er!” – så avslutade Miljöpartiets Rasmus Ling sitt anförande vid gårdagens debatt kring propositionen ”Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier”.

Nog är det så! Centerpartiet påtalade regelverkets brister när lagen röstades fram i riksdagen för något år sedan. Kritiserade – och ställde sig bakom.

Propositionen är ett av snart ett hundratal förslag från regeringens sida att underlätta där Coronapandemin har drabbat hårt. Visserligen borde förslaget har kommit för länge sedan, men nu fanns förslaget att ensamkommande ungdomar som tog studenten skulle få tolv månader på sig att hitta en fast anställning, tolv i stället för sex. Lyckas man inte, så skall ett utvisningsbeslut verkställas.

Centerpartiet har vid flera tillfällen sagt en sak och röstat på annat sätt. Nu gäller ett mantra, som Jonny Cato upprepade gång efter annan: Slut med lappandet och lagandet. Den 22 juni beslutar riksdagen om utlänningslagen, då beslutas den permanenta regeln att endast tillfälliga uppehållstillstånd skall ges. Och där ser Jonny Cato att undantagsregeln om den ”humanitära grunden” skall vara lösningen: ”Om man måste välja tror jag att den är bättre för många ungdomar och för många fler än den lagstiftning vi i dag har att ta ställning till.

Christina Höj Larsen replikerade: ”Saken är den att man inte måste välja. Man kan göra saker för att försöka säkra att människor inte drabbas av pandemins fruktansvärda konsekvenser och ha en stabil lagstiftning, vilket även jag vill.”

Debatten präglades av väl förberedda anföranden. Partiernas ståndpunkt i migrationsstriden klargjordes, undantaget möjligtvis Rikard Larsson, S, som endast ville se propositionen som en ren pandemireaktion och ett förslag till rätt åtgärd.

V och MP på ena sidan, M, SD, KD och L på den andra. Och så Centerpartiet, som för stunden inte står fast vid det som tidigare var det rätta, och som säger nej denna gång, fast det kommer att ordna sig när det blir ett ja sedan, den 22 juni.

Debatten avslutades igår, omröstning sker först på onsdag, 9 juni. Centerpartiet, det hänger på er!

[Min blogg, min tolkning – men se, lyssna eller läs hela debatten på riksdagens hemsida.]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.