Lång och trogen tjänst …

… men fortfarande naiv.

Beklagar, men det tycks sitta i ryggraden hos mig.

När jag ser att Mats Andersson, C, nu på toppen av sin karriär som kommunalråd och andra vice-ordförande i kommunstyrelsen har sitt namn under en text så läser jag två gånger. Två gånger, för att vara säker på att jag inte har feluppfattat.

Jag avstår från att rada upp exemplen, jag stannar vid dagens insändare i den lokala tidningen TTELA; ”Migrationsverket rycker upp människor som funnit sammanhang”.

I insändaren ställs avslutningsvis frågan: ”Hur kommer Migrationsverket att säkerställa i sin verksamhet och sina beslut att man som myndighet i Sverige lever upp till barnkonventionen?

Mats Andersson anför: ”Färre människor söker asyl i Sverige och som en konsekvens väljer Migrationsverket att rycka upp människor i asylprocess och flytta dem till andra städer. Barn, som på grund av en utdragen asylprocess på flera år, funnit vänner och trygghet i skolan och äldre som påbörjat SFI-utbildning och äntligen funnit en pusselbit av sammanhang i sin tillvaro.”

Och då drabbas vår kommun, eftersom asylsökande flyttas till Restad i Vänersborg. ”Kortsiktigt, ekonomiskt tänkande verkar styra agendan på Migrationsverket med bristfällig kommunikation till de mottagande kommuner, som ansvarar för skolgång med mera. Detta innebär ytterligare försvårande av social inkludering och integration av nyanlända i vårt land och ökade kostnader för våra kommuner.

Migrationsverket? Myndigheten Migrationsverket? Mycket kan sägas om Migrationsverket, men i grund och botten gäller att denna myndighet som alla andra myndigheter har att följa regeringens beslut och anvisningar. Arbetsfördelningen i regeringen gör att ansvaret ligger på statsrådet Morgan Johansson.

Myndigheter följer anvisningar och i sin verksamhet är man bunden till regeringens anslag och tilldelningar. Skriften ”Vägledning för statliga myndighetsstyrelser” är en kort handledning för den som behöver sätta sig in i sammanhanget.

Regeringen föreslår varje år en budget för kommande år, riksdagen beslutar varje år en budget för kommande år. Därefter utfärder regeringen regleringsbrev, år efter år, en för varje myndighet. ”I regeringens beslut om årliga regleringsbrev tilldelas anslag och andra finansiella befogenheter samt villkor för användningen av dessa under aktuellt budgetår.

Samtliga regleringsbrev finns tillgängliga. I regleringsbrevet för Migrationsverket finns en post Boende för asylsökande. Där står i klartext vad Migrationsverket har till sitt förfogande.

2019 anslog regeringen 1 117 000 tkr, alltså en bra bit över en miljard.

2020 minskade anslaget till 936 000 miljoner.

Och för innevarande år 2021 är beloppet 679 869 miljoner, lite mer än hälften av anslaget två år tidigare.

Mats Andersson brukar berätta för oss i fullmäktige att ”har man inga pengar, så har man inte”. Eller liknande, när Mats Andersson försvarar ännu en nedskärning i skolan eller för socialen.

Kritisera Migrationsverket när det finns anledning att kritisera verket. Men välj rätt adress när du med rätt kritiserar skamligt dåliga förutsättningar för en lyckad integration av asylsökande i Sverige.

Adressen är ansvarigt statsråd, migrationsminister Morgan Johansson.

En reaktion på ”Lång och trogen tjänst …

  1. per-arne johansson

    Ja en utbildning i samhällskunskap 1,0 borde ingå i krav på partiernas när man nominerar folk till valbar plats . å det är ju det partistödet var tänkt till .

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.