En effektiv migrationspolitik?

Igår presenterade statsråden Morgan Johansson, S, och Märta Stenevi, MP, texten till lagrådsremissen ”Ändrade regler i utlänningslagen”. Lagrådet borde vara införstått med att nu är det bråttom. Förslaget granskas om det strider mot någon lag. Därefter bearbetar regeringen förslaget och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen.

Gång efter annan har regeringen försäkrat att den nya lagen skall göra migrationspolitiken långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv.

Migrationen handlar om flykt – människor flyr från krig, från förföljelse, från hungersnöd och svält. Vem råder över världens konflikter? Vem vill, vem kan vara blind för det växande antal klimatkriser som gör det omöjligt att bli kvar? Eller har ”långsiktigt hållbar” en annan betydelse?

Human? Precis, human! ”mänsklig – människovänlig – god – barmhärtig – förstående – hygglig – mild – vänlig – tolerant – tillmötesgående – välvillig – skälig – rimlig”. Precis så!

Rättssäkerheten prövas nu av lagrådet.

Effektiv? Jag kan inte inse fördelen med den föreslagna lagtexten. Den tillfälliga utlänningslagen har funnits i fem, sex år. Jag saknar den seriösa, objektiva utvärderingen. Vittnesmål saknas inte.

I förslaget sägs att den som har flyktingstatus får ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år. Den som är alternativt skyddsbehövande, t ex den som flyr från kriget i Syrien eller Jemen, får ett tillstånd som gäller i tretton månader.

Visserligen kan det ansökas om förlängning när tiden löper ut, men då sker en helt ny prövning. Ingen automatisk förlängning med beskedet ”eftersom inget har förändrats”.

Vi är många som har sett vad det betyder i praktiken. Innan man släpps in i den första sfi-kursen så har alla fångat upp ordet ”vänta”. Tillfälligt uppehållstillstånd betyder i praktiken ”nej, tyvärr inte”, ”nej, det går först när …” – vanliga dagliga kontakter med det moderna samhället hindras. Vänta! vänta!

Igen och igen hör jag motiveringen att lagstiftningen måste vara restriktiv mot tillkommande asylsökande. Det här landet Sverige har inte klarat av integrationen för alla som kom tidigare, integrationen har bevisligen misslyckats.

Och då blir lösningen att permanenta en lagstiftning som ger tillfälliga uppehållstillstånd. Med berått mod skapas en situation där grunden för integration saboteras. Är det effektivt? Att låta den sökande förbli i osäkerhet om språkinlärningen på sfi överhuvudtaget kommer till användning i Sverige? Vem av oss planerar sin framtid med tankar på utbildning, yrkesval, boende och allt annat för endast tretton månader framåt?

Den nya lagstiftningen måste tas i riksdagen före sommaren. Först sker nu lagrådets granskning. Jag rekommenderar Lisa Pellings ledare i ”Dagens Arena”: ”Orimligt förslag om migration”.

Nästa vecka debatteras redan flera frågor som kommer att belysa hur partierna har positionerat sig. Det märks tydligt att alla sakfrågor är underkastade den avgörande frågan: Hur reagerar väljarna i nästa års val?

Onsdag 14 april är följande betänkanden aktuella i riksdagen:

Arbetskraftsinvandring” och ”Migration och asylpolitik”, båda från Socialförsäkringsutskottet

Integration” och ”Jämställdhet och åtgärder mot diskriminering”, båda från Arbetsmarknadsutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.