Många tankar för tredje årskursens elever

Kunskapsförbundets direktion sammanträdde under förmiddagen. I kallelsen brukar sällan finnas många sidor underlag. Och det som skickas ut är tjänsteskrivelser och beslutsförslag som är föga kontroversiella.

  • Förfogandeanslag – även till hösten 2021 och våren 2022 delas ut en extra slant till Magnus Åberggymnasiet i Trollhättan. Där behövs lite mer utöver den vanliga fördelningen, elevernas resultat borde bli jämförbara med de goda resultaten i förbundets två andra gymnasieskolor. 
  • Färre och färre elever väljer att äta den skolmat som serveras. Att inrätta en arbetsgrupp med elever är ett steg på vägen att vända den illavarslande trenden.
  • Patientsäkerhetsberättelsen och dokumentet ”Medicinskt ledningssystemet” avser elevhälsan på gymnasieskolorna.
  • Skolledarorganisationen i ny skepnad sedan 1 mars – nu finns endast 6 rektorer och 14 biträdande rektorer. Många? Visst, men mycket färre än tidigare. Ledningen avser 3000 elever på ungdomsskolan och 3000 studerande på vuxenutbildningen.

På en fråga blev det många inlägg och många goda synpunkter. Direktionens politiker har kontinuerligt under hela pandemiåret fått rapporter om hur undervisningen ordnades. Från undervisningen i klassrummet till distans, först helt, sedan delvis, växelvis, helt igen och nu åter både och. Personalen, lärarna har löst många uppgifter, men det blev för mycket periodvis. Två, tre klasser och grupper i skolsalarna, fyra, fem andra samtidigt på distans. Den hemska tanken att inte räcker till.

Vi har inte hela bilden, men signalerna är tydliga – det räckte inte alltid till. Medan några elever kämpar med att överhuvudtaget få kompletta godkända betyg på alla kurser, så är det andra som är väl medvetna om hur konkurrenssituationen ser ut vid ansökan till en hel rad eftergymnasiala utbildningar. Då är det inte det näst högsta betyget som räcker, allt som oftast krävs att en större andel av kurserna avslutas med det högsta möjliga betyg.

Staten har insett skolornas, elevernas situation, en extra skolmiljard fördelades till alla kommuner. I morgon bestämmer kommunstyrelsen i Vänersborg vilket förslag fullmäktige skall fatta i april – hur kommunens andel på fyra miljoner ska fördelas.

Trollhättans kommunstyrelse har redan lagt sitt förslag – där fördelas 6 miljoner med 4,7 miljoner till grundskolan och förskolan och 1,3 miljoner till Kunskapsförbundet.

Hur tänker man egentligen i Trollhättan? Förskolan och grundskolans nio årskurser  utgör 78% av alla ungdomar, gymnasieskolans tre årskurser endast 22%. Vilka var på distans långa perioder, vilka inte? Vem kämpar för att examensbeviset skall bli så bra som möjligt på den korta återstående tiden? Årskurs 9 på högstadiet, årskurs 3 på gymnasieskolan och vuxenstuderande som helt var bannlysta från skollokalerna. 

Mitt hopp står till politikerna i Vänersborg. Visa bättre insikt!

Kunskapsförbundet planerar för lovundervisning (påsklovet), extra stödåtgärder fram till juni och för extra kurser till hösten i vuxenutbildningen för alla som inte nått fram. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.