Bättre har det blivit, bra är det inte

”Alla med någon erfarenhet av det politiska arbetet vet att majoritetsföreträdare på ett flertal olika sätt vet att dra fördel av sin position. Det handlar om hur och när ett ärende förs upp, hur ett ärende bereds, vem som utses vara föredragande, vilka handlingar som ska finnas med i utskicket och var ärendet placeras på dagordningen. Ser man detta så vet man mycket och då vet man också att en vaken opposition tillför det politiska arbetet mycket positivt. Istället för att hindras borde oppositionen uppmuntras.

I Vänersborg är det inte så. ”

Citatet kommer från ett inlägg på Vänsterpartiets hemsida – från ett inlägg som publicerades för 13 år sedan, 26 september 2007:Ge oppositionen uppmuntran”.

Mycket har förändrat sig, inte allt har blivit till det bättre. Tiden man sökte sig till Vänsterpartiets hemsida för att hitta fräscha och tankeväckande inlägg över lokala politiska spörsmål tog slut för något år sedan.

Lars-Göran Ljunggren avlöstes av Marie Dahlin, Marie Dahlin avlöstes av Benny Augustsson. Jag ser hur Benny Augustsson strävar efter att omgående besvara frågor som ställs. Men kommunstyrelsens ordförande kan inte ensam komma genom den skyddsvall som företrädarna har byggt upp i kommunhusets korridorer.

I september i år hade det utlovats ett besked innan årsskiftet, ett besked till fullmäktige. När ärendet inte fanns med i kallelsen ställde jag en fråga. Idag kom svaret, ett skriftligt svar. (I morgon på fullmäktige får Benny Augustsson och jag vardera 2×2 minuter för att yttra oss om frågan och svaret.)

Ge oppositionen uppmuntran – denna uppmaning har genom åren varit temat för ett antal motioner. Alla i syfte att skapa rimliga villkor för företrädare i alla partier.

Nu säger Benny Augustsson att motionen från 2017 slutligen gett resultat: ”Vi har idag [2020-12-14, min anm.] på KSAU fattat beslut om att föredragningslistan över de ärenden som behandlas på KSAU ska publiceras i Netpublicator för kommunstyrelsens ledamöter” 

Jag konstaterar:

  • Ett tydligt steg framåt
  • Endast ”internt”, kommunstyrelsens ledamöter, ingen annan, inte allmänheten
  • Fortfarande kan man googla sig fram till många kommuner som på sin hemsida, öppet för alla, publicerar denna kallelse – och, läs och häpna:
  • … till ett antal kommuner som på sin hemsida, öppet för alla, publicerar kompletta handlingar, sida för sida

I sitt svar hänvisar Benny Augustsson till en annan motion med ett liknande yrkande ”Öppenhet på den digitala anslagstavlan”. Kommunledningen hade föreslagit avslag på motionen. Men Benny skriver: ”Motionen bifölls av kommunfullmäktige.” Så var det, mot hans röst! Nu har det gått tio månader utan att fullmäktiges bifall till motionen har gett synliga resultat.

Det finns även en tredje motion från september 2018 som talar om villkoren för förtroendevalda i kommunens nio partier, villkor som ser mycket olika ut: ”Ompröva hanteringen av ärenden där handlingarna är mycket omfångsrika”. I motionsredovisningen i oktober 2020 kan man läsa: ”Motionen beräknas bli behandlad av kommunfullmäktige under hösten 2020.” Det blev inte så, inte det heller!

Får man önska sig något? Snälla tomten, sök upp kommunens revisorer och be dem att ordna så att kommunledningen och kommunstyrelseförvaltningen får var sitt exemplar av hela kommunallagen – kanske kan man då hoppas på att det blir slut med att låtsas att endast vissa paragrafer finns, sådana som tycks passa, och andra inte, sådana som bara stör och ger upphov till alla dessa motioner och interpellationer?

En reaktion på ”Bättre har det blivit, bra är det inte

  1. Pingback: Paradoxalt uttalande – men träffande – Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.