Debatt i riksdagen

Formellt öppnar riksdagen om tre veckor, tisdag 8 september. Men mycket sker ändå. I det tysta förbereds höstens budgetproposition som finansministern presenterar måndag 21 september. Helt tyst är det inte – då och då framträder en av januariöverenskommelsens fyra partier och anmäler en förhandlingsframgång.

Centerpartiets stora framgång var att Rut-avdraget fick plats två gånger i programmets 73 punkter. Under punkt 3 står: ”RUT-avdraget breddas till fler tjänster”. Och specifikt i punkt 16: ”Taket i RUT ska tredubblas. RUT-avdraget ska utvidgas till tvätt, flytt-, hämt- och trygghetstjänster. Ett äldre-RUT ska tillsättas,

Per Åsling fick lov att förkunna framgången ”Nu utvidgas RUT-avdraget”. Vänsterpartiet bemötte utspelet i Aftonbladet och Vänsterpartiet i Göteborg på Facebook, 

 

 

 

 

 

 

Men även i kammaren utspelar sig debatten. Flera gånger under sommarpausen ordnas dagar med allehanda interpellationer. Så även i morgon torsdag 20 augusti. Jag har för avsikt att lyssna när arbetsmarknadsminister Eva Nordmark alldeles i slutet av dagen  svarar på Ali Esbatis frågor:

  •  Avser ministern att se över pilotprojektet för KROM utifrån det förändrade läget för Arbetsförmedlingen?
  •  Avser ministern att ta något initiativ för att klargöra att det ska vara den arbetssökandes behov snarare än kommersiella aktörers affärsmöjligheter som styr Arbetsförmedlingens anvisningar?

KROM, kundval rusta och matcha, är pilotprojektet där arbetsförmedlingen skriver in den arbetssökande och sedan gör en bedömning om den sökande skall tillhöra gruppen som är aktuell för KROM. Sedan är det privata entreprenörer som övertar den arbetssökande med uppgift att rusta och matcha. Kundval innebär att den arbetssökande kan välja vem man vänder sig till. I Vänersborg lär det vara sju företagare som har fått förtroendet. Jag kan inte se alla – här länken till listan vilka som uppger sig stå till tjänst, här och i regionen. En annan länk belyser hur privata entreprenörer marknadsför sina tjänster, på elva olika språk. 

Behöver jag säga att KROM inte erbjuds som välgörenhet? Men visst, Folkuniversitetet är en av sju i vårt område. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.