Flygplatsens framtid

Tiden efter kan mycket väl te sig annorlunda än vad tiden innan varit.

Ett flygplan! Jag studsar till när jag ser en ensam kondensationsstrimma på den blå himlen. Eller när någon flygentusiast med sin enmotoriga maskin bryter tystnaden.

I Coronakrisens spår har förändringar skett som man snabbt vänjer sig vid. Och så kommer tanken: Hur blir det sedan?

Det fanns en gång regelbundna avgångar från Fyrstads Flygplats till Bromma flygplats. Inte nu längre. Trollhättan-Vänersborgs flygplats är fortsatt öppen för livsviktiga funktioner. Så var rubriken på ett pressmeddelande 19 mars.

Och så är det fortfarande. Hela sommaren säkert och en bit in i hösten. Kanske längre. Är det ens säkert att linjetrafiken någonsin återkommer?

Jag vet inte. Själv hoppas jag att tiden för linjeflyget från Trollhättan aldrig kommer tillbaka. Varför skulle det?

Och jag ser många tecken på att avbrottet i mars också blev slutpunkten för alltid. Kloka tidtabeller för tågtrafik kan ordnas. Tidsvinsten flyg kontra tåg är marginell. Affärsfolket kan arbeta på tåget, inte på flyget. Skype, Zoom och Microsoft Teams – ska det vara något som kom för att glömmas bort igen? Kurser, konferenser, utbildningar, affärsmöten? Fungerar digitalt mer än tillfredsställande. Affärsluncher kanske inte.

I morgon torsdag debatterar riksdagen kring trafikutskottets betänkande 2019/20 TU12 ”Luftfartsfrågor”. Där finns mycket relevanta texter, dels i avsnittet ”Bakgrund”, dels i det som heter ”Utskottets ställningstagande”.

När det gäller de icke-statliga flygplatsernas situation vill utskottet peka på vad regeringen anför i skrivelsen 2019/20:75 som överlämnades till riksdagen i mars 2020. Regeringen hänvisar där till att det pågår ett internt arbete inom Regeringskansliet med en översyn av de svenska icke-statliga flygplatserna i enlighet med den nationella flygstrategin, och att detta arbete har fortsatt under 2019 för att ligga till grund för att tydliggöra statens ansvar och roll som stödgivare till icke-statliga flygplatser. Översynens övergripande utgångspunkter är de transportpolitiska målen och översynen omfattar de stöd som staten i dag bidrar med till icke-statliga flygplatser och den statligt upphandlade flygtrafiken. Regeringen redovisar att arbetet har försenats och att inriktningen är att översynen ska vara klar under 2020. Utskottet emotser detta med stort intresse.”

Annat som är bra att känna till är: ”Det finns i dag ca 300 flygplatser och flygfält i Sverige. De flesta av dessa är mycket små och används främst av flygklubbar och enskilda individer. I Sverige finns det tio flygplatser som utgör det nationella basutbudet av flygplatser som regeringen har fastställt för att säkerställa ett effektivt och långsiktigt hållbart flygtransportsystem som garanterar en grundläggande interregional tillgänglighet i hela landet. Dessa flygplatser är Göteborg/Landvetter, Kiruna, Luleå, Malmö, Ronneby, Stockholm/Arlanda, Stockholm/Bromma, Umeå, Visby och Åre-Östersund.”

Vänsterpartiet i Vänersborg har varit synnerligen aktiv i frågan. Två partikamrater skrev 2015 en motion som avslogs två år senare. Själv ställde jag hösten 2019 en interpellationsfråga till kommunstyrelsens ordförande. Benny Augustssons svar gjorde tydligt att vi har skilda uppfattningar om vad som borde prövas.

I april kom som varje år ett ”Utkast till budget för Fyrstads Flygplats AB”. Denna skrivelse tillställdes kommunerna Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lysekil. En preliminär budget för 2021 upprättas i april och slutlig budget antas av styrelsen i augusti. Ledningen för FFAB använde ordet ”osäker” endast två gånger i texten. Det var snålt!

Så åter till riksdagen. I betänkandet som morgondagens beslut gäller har Vänsterpartiet ett särskilt yttrande som avslutas med sju punkter som borde kunna bidra till en minskning av flygandet och av utsläppen. Flygplatsen i Trollhättan nämns såklart inte, eller gör det? Jovisst, punkt 5 slutar med ”… lägg ned Bromma flygplats.”

Jag tycker bra om yttrandet – det kan bli ett riktmärke för Vänsterpartiets kommunalpolitiska program i våra fyra kommuner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.