Ordning i det egna arkivet?

En mycket kort blogg, mest med tanke på att jag hänvisar till tyska källor och tyska texter. [Minns ju från min tid som syo och SYV på Birger att antalet elever som valde tyska minskade från år till år. Kommer ihåg att 1975, när jag började, var det inte mindre än fem lektorer och adjunkter som undervisade ”tyska”, 2008 var det fortfarande två lärare med tyska, nu räcker väl elevunderlaget knappt till en tjänst.]

Hur som helst, söndagsmorgon på motionscykeln, iPad bredvid, med appen TuneInRadio över till ”B5 aktuell”. Idag ett längre inslag, resultatet av research av BR, Bayrischer Rundfunk, i samarbete med Hamburg-tidningen ”Die Welt”: ”Wie Deutschland die Corona-Gefahr unterschätzt hat” (Hur Tyskland underskattade faran med Coronan).

Den som vill kan med hjälp av appen ”Google översätt” mycket väl uppfatta budskapet: Man borde ha agerat tidigare, det fanns i arkivet en minutiös handlingsplan med mängder av konkreta anvisningar om vad som behöver ske när det väl händer.

Ur inslaget på B5 framgår att först 78 dagar efter första rapporteringen i det internationella varningssystemet ProMED började Tyskland handla efter planen som hade funnits i arkivet sedan 2012.

I  planen ”Bericht zur Risikoanalyse im Bevölkerungsschutz 2012” är det sida 5 och sedan hela bilaga 4 (sida 55 ff) som är det relevanta underlaget.

Jösses, tänk om …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.