Varannan dag

Vi hade i alla fall tur med vädret! 70+ ska undvika att…! Jag vet – och jag håller mig till uppmaningen. Hunneberg är mycket ​stort​, inte klokt hur många stigar vi inte har gått på så många år. ​Här ett tips för alla ​70+: Lägg fika i ryggsäcken, fyll termosen, ut och gå!
Senaste målpunkt var Grinnsjö​n. D​et fanns en speciell anledning. ​Det dök upp en hänvisning till en handling i kommunens webbdiarium på kommunkansliets dagliga postlista​. Olycksbådande, om jag inte tar fel. En brevväxling mellan Naturskyddsföreningen och Sveaskog.

Annars? Uttrycket ”sociala kontakter bör undvikas” måste vara fel, det som menas är nog fysiska kontakter. Och det går bra på stigarna på bergen, ​och​ även när vi ​bara är tv​å som cyklar iväg ner till ​Skräcklan​.
Sociala kontakter däremot blomstrar, det är mail, det är chatt, det är Facetime och allt däromkring. Jag har ju gått kurs: ”Seniorsurfarna” på SVT-play. Och på måndag ska jag hämta matkassarna hos min lokala handlare, för första gången beställde jag online! Lyckades vid tredje försöket.

Jösses, vad mycket som Internet inbjuder till! Nu finns tid att läsa och fördjupa sig. Det blir ju inga sammanträden. För egen del avstod jag fullmäktige förra veckan. Kunskapsförbundet meddelade att sammanträdet med direktionen ställdes in. Jag ser i övrigt att Vänsterpartiet lokalt går på sparlåga: I kommunfullmäktige var endast två av åtta förtroendevalda närvarande, i kommunstyrelsen en av tre, i socialnämnden saknades Vänsterpartiet helt.
Vi får se hur det blir framöver. Med gårdagens besked om ​att ​”gränsen går vid 50″ räknar jag med att kommunfullmäktige 15 april blir ​inställt​.
Kommunstyrelsen beslutade i veckan om en andningspaus ”för alla”. Genom att flytta budgetbeslutet från juni till november ​får alla tid​ på sig att ​samla sig och att andas​. Budgetberedningens underlag har totalt ​tappat​ sin giltighet, både på intäktssidan med ett förändrat skatteunderlag och på kostnadssidan, där välfärdssektorn hanterar extrema utmaningar. Följderna av Coronaperioden kommer att märkas länge. ​Det kommer att dröja​ länge tills vi hör signalen ”faran över. Den kommunala ekonomin kräver därefter lång tid att ​återhämta​ sig. Då kommer det att visa sig vem som vill fortsätta med ”solidaritet och sammanhållning”. Just nu har tack och lov nästintill alla ställt upp.

Inte heller var allt i balans innan Corona slog till. Jag ​hörde​ vår representant i budgetberedningen gång efter annan berätta om ett påpekande från
kommunledningen och ekonomistaben: ”Äldreomsorgen” har för höga kostnader, jämfört med bilden i jämförbara kommuner.

Och då är det återigen Internet som kommer till användning. Alla som vill bilda sig en uppfattning om hur det står till har dels underlaget från kommunens socialnämnd​, v​erksamhetsredovisningen, dels en central rapport som berättar om villkoren för äldreomsorgen i Sverige. 25 mars, i onsdags, publicerades en rapport: ”Budget ur balans”. Vilken skrift!

En gedigen genomgång ​om​ hur äldreomsorgen har utvecklats sedan Äldrevårdsutredningen 1957 till idag. Med relevanta citat: ”Inom hemtjänsten ökade arbetsbelastningen sakta men säkert: i mitten av 80-talet besökte en medarbetare i hemtjänsten i snitt fyra äldre varje dag.” ”… antalet vid millennieskiftet ökat till sex eller sju hjälptagare under ett typiskt arbetspass”. ”2005 görs en ny undersökning som visar att ett arbetspass nu innehåller besök till 10 personer i genomsnitt. Vid den senaste uppföljningen, år 2015, har antalet stigit till 11,8 i genomsnitt på ett dagpass. Ett nattpass i hemtjänsten innebär besök till i snitt 23,4 personer.”

Jag konstaterar att rapporten ​åtskilliga gånger hänvisar​ till källor som kan ​bidra​ till att komplettera bilden av äldreomsorgens läge idag.

Slutsats: Varannan dag ut i friska luften, emellanåt finns gott om tid att ta hand om allt som finns att läsa för att förkovra sig under den sammanträdesfria tiden. Det kommer en tid efter Corona, låt oss se till att använda allt vi har lärt oss under krisen.

Och glöm nu inte: Earth hour idag, lördag 28 mars, klockan 20:30.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.