Riktlinjerna för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken

Idag blev betänkandet från riksdagens finansutskott 2019/20:FiU1 ”Statens budget 2020 Rambeslutet” offentligt.

När debatten äger rum i kammaren onsdag 27 november, finns utskottets ställningstagande till regeringens proposition 2019/20:1 ”Förslag till statens budget för 2020, finansplan och skattefrågor” på bordet. Utskottets majoritet består av fyra partier, där C och L står bakom regeringspartierna S och MP.

Debatten gäller rambeslutet. Allt annat, alla beslut om utgifter inom alla områden, måste därefter förhålla sig till beslutet som fattas den dagen av riksdagen. Förslaget från de fyra partierna kommer att få bifall från 166 ledamöter.

De andra fyra partierna har tillsammans 181 ledamöter. Men utskottets förslag till stöd för regeringens proposition vinner omröstningen. Det finns fyra reservationer: M, SD, V och MP har alla egna synpunkter och motförslag i sina reservationer som därmed inte leder till att regeringspartierna S och MP förlorar.

Mellan onsdag 4 december och onsdag 18 december debatterar riksdagen sedan 27 olika betänkanden från olika utskott där varje betänkande gäller ett specifikt utgiftsområde.

Rambeslutet sätter slutpunkten till den budgeten som för ett år sedan föreslogs av M och KD och som vann en majoritet genom att SD ställde sig bakom.

Från årsskiftet gäller regeringens ramar, som är ett resultat av överenskommelsen som S och MP träffade med C och L. Ramarna fastställs alltså kommande onsdag, hur pengarna sedan fördelas i detalj avgörs under de två veckor som följer. Allt måste vara klart innan riksdagens ledamöter tar jullov.

Självfallet är det i första hand Vänsterpartiets reservation i betänkandet 2019/20:FiU1 som nu ligger i iPadens arkiv. Där framkommer partiets invändningar, där finns partiets motförslag. Inte samtliga, men fler än ett dussin av alla betänkanden som sedan i snabb takt avhandlas, är av intresse för aktiva politiker på den kommunala nivån.

Visserligen vet vi redan ”det mesta”, men den sakpolitiska januariöverenskommelsen med sina 73 punkter lämnade några områden ”öppna”, därför kan en eller annan mindre överraskning komma fram.

Och dessutom vet vi sedan Vänsterpartiets presskonferens igår med fokus på ”arbetsförmedlingen” att de kommande veckorna kan bjuda på överraskningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.