Studsade till

I flödet av nyhetsbrev och sammanställningar av diverse debattartiklar är det lätt att gå vilse. Ofta stannar det vid en blick på ingressen och en snabb titt ”vem som” är författaren. Många rubriker lockar, andra gör det enkelt att hoppa över.

Och så kommer plötsligt den där artikeln, det inlägget som känns som: Javisst, så är det, på rätt spår, varför har det inte beskrivits tidigare – eller har jag bara missat?

Debattsidan i DN igår: ”Krav och disciplin i skolan riskerar driva unga till gäng”. Jag reagerade mot rubriken. Lägg av, ännu en simpel förklaring och en överdriven formulering. Men det finns andra formuleringar som väcker intresset: ”elevmotiverande arbetssätt”, ”obalans mellan teoretisk kunskap och praktisk tillämpning”, ”känslomässigt starka lärhändelser” och värde­skapande lärande.

Redan i tidningens text i den digitala versionen finns åtskilliga länkar, men jag sökte vidare och upptäckte flera hemsidor och bloggar som jag skrev in på min lista över ”2do-läsa”.

Så t ex VÄRDESKAPANDE LÄRANDE och VALUE CREATION PEDAGOGY.

En reaktion på ”Studsade till

 1. karin194

  Tack för bra information och ”värdeskapande lärande” är riktigt intressant. Finns mycket runt själva pedagogiken att både läsa om och använda sig av. MEN när ska lärare orka läsa detta, förkovra sig och få åka på fortbildning för att få ny kunskap? En undersökning kanske vore bra om HUR ofta lärare får fortbildning/kompetenshöjande information? Tror inte det är ofta!
  Lugn och ro i klassrummen är en förutsättning och att de som har rätt till xa stöd får det oavsett om det är enskild undervisning eller en stödperson.
  Det får inte vara så att en eller flera som ”stör” i klassrummet ska förstöra inlärningen för de andra i klassen.
  Tack för ordet!
  Fd lärare

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.