I väntan på allt

På kommunens intranät finns en sida med allehanda semesterlistor, vem som är på plats eller är borta under vilka veckor, vem som inträder för vilken chef under ledigheten. En blick på listan säger: Snart, snart är alla tillbaka. Då borde det bli svar på en mängd frågor.

Och frågor ställdes också av TTELA till två av våra kommunalråd. Lokaltidningen valde rubriken: ”Nu granskas vart skattepengarna tar vägen?

Det blev en längre artikel, Benny Augustsson, S, kommunstyrelsens ordförande och Gunnar Lidell, M, som företrädare för ”oppositionen” svarade. Frågorna och svaren var många, men det finns bara en endaste som öppnade för något vi inte hade vetat innan.

”Är en skattehöjning ett alternativ? Om inte – hur ska ni få in pengar?” och Benny Augustsson svarade: ”Kommunalskatten i Vänersborg är relativt hög i jämförelse med andra kommuner och inför 2020 har kommunfullmäktige beslutat att skatten ska vara oförändrad. Inriktningen är därför att anpassa verksamhet och kostnader efter den budget som är beslutad. Om vi ser att våra kostnader fortsätter att öka jämfört med våra intäkter trots alla åtgärder vi vidtar så kan vi inte utesluta en skattehöjning i kommande budgetarbeten.”

Alltså, vi måste avvakta och se hur det utvecklas.

Hur socialförvaltningen och socialnämnden agerar känner vi till från förra året. Man försöker att klara sig med anvisade medel, går det inte, så ansöker man om tillägg hos fullmäktige. 2018 ansökte socialen om 26,6 mkr som tillägg för 2018 och ”det gamla” kommunfullmäktige beviljade att skjuta till 27,0 mkr vid mandatperiodens sista sammanträde. Ändå slutade socialnämnden 2018 med ett underskott på 25 mkr.

Det är högst sannolikt att årets begäran borde vara på samma nivå om inte än högre. Kommunfullmäktige däremot saknar 2019 förutsättningar att tillgodose framställningen. Underskottet för året 2019 torde därför bli högre.

Och kommunfullmäktiges beslut för 2020, det är det som Benny Augustsson och Gunnar Lidell också yttrade sig om, det beslutet ligger på samma ingångsnivå som 2019.

Nu är alla på plats igen. Socialchefen Karin Hallberg och förvaltningens ekonom Anders Lindberg förbereder ett underlag inför träffen med socialnämndens presidium med ordförande Dan Nyberg, S, i spetsen. Nämndens första sammanträde är torsdag 29 augusti, en vecka tidigare ligger utskickade handlingar på kommunens digitala anslagstavla. Vi borde vara ganska många som inväntar underlaget.

Samma sak gäller ”i princip” barn- och utbildningsnämnden – här bevakar min partikamrat Stefan Kärvling utvecklingen på sin blogg. Nämnden träffas dock först 15 september och handlingar finns från måndag 9 september.

Tredje nämnden är rena lilleputten jämfört med de första två. Men för kultur- och fritidsnämnden är varje halv miljon som inte finns ett stort dilemma. Aktuella tider här är 13 september med handlingar från fredag 6 september.

Själv kollar jag dagligen om något ”händer” kring alla olösta finansieringsproblem för Kunskapsförbundet Väst. Såväl den gymnasiala ungdomsutbildningen som vuxenutbildningen sattes innan sommarlovet på ett sluttande plan. Men allt jag vet är att situationen än så länge sannolikt är oförändrad. Och att kommunalråden från de två medlemskommunerna Trollhättan och Vänersborg skall ha interna överläggningar på ett ägarråd nästa vecka.

Samuel Beckett skapade med ”I väntan på Godot” en tragikomedi. Måtte vi undvika att uppleva liknande schabbel och förvirring till hösten och inför nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.