Bra rapport, bra sammanställning

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har många uppgifter. Det lönar sig att någorlunda regelbundet klicka fram Rapporter och skrifter

För två veckor sedan kom rapporten Kommunala perspektiv på arbetsmarknadspolitikens omläggning.

På SKL:s hemsida presenteras rapporten: ”Arbetsmarknadspolitiken befinner sig i en stark förändring våren 2019. I rapporten redovisas kommunernas perspektiv utifrån en enkätundersökning. Arbetsförmedlingen har svårt att leverera i flera delar av sitt uppdrag vilket riskerar att drabba de med mer omfattande behov särskilt. Det innebär också en övervältring av arbetsuppgifter och kostnader från staten till kommunerna. Regeringen och Arbetsförmedlingen behöver säkra genomförandet av arbetsmarknadspolitiken åren 2019-2021 med ett gott stöd till arbetssökande och arbetsgivare i hela landet. Kommunernas och regionernas roll behöver tas tillvara och utvecklas i den nya arbetsmarknadspolitik som nu tas fram.”

Det får mig att tänka på en interpellationsfråga jag ställde till socialnämndens ordförande i april: ”Hur påverkas socialnämndens verksamhet?” Jag fick ett tillfredsställande svar, även om socialnämndens ordförande med all rätt anmärkte, att det var mycket vi inte hade klarhet över vid tidpunkten när vi förde debatten.

Sedan dess har statsrådet med ansvar för arbetsmarknadsfrågor, Ylva Johansson, yttrat sig åtskilliga gånger om olika steg som behöver tas under omställningsprocessen. Ylva Johanssons politiska bana började med att under en mandatperiod som riksdagsledamot för VPK handlägga utbildningspolitiska spörsmål. Nu finns kanske ingen anledning att påminna om hennes insats när vårt parti gick med på att skolan kommunaliserades. Däremot vill att anknyta av ett annat skäl.

Idag finns ingenting kvar av den glöden som en gång utmärkte hennes politiska gärning. När hon presenterar ”arbetsmarknadspolitikens omläggning” i enlighet med januariöverenskommelsen, så anar man mellan raderna att hon som ett antal andra socialdemokratiska statsråd presenterar enskilda förslag utan all entusiasm.

Vad detta skall leda till är väl ingen som vet idag. Att det kan gå riktigt snett vill ingen hoppas, riskerna för alla berörda är kostsamma. Därför är det extra bra att se hur SKL tillvaratar kommunernas intressen.

Rapporten hjälper till att bättre förstå vad som är på gång och vilka konsekvenser omställningen kan föra med sig. Om inte alla, så bör i vart fall ledamöter i kommunstyrelsen, socialnämnden och direktionen för Kunskapsförbundet ladda ner rapporten.

Kritisk bevakning är en uppgift för Vänsterpartiets riksdagsledamöter. Det kommer att bli ett antal motioner när regeringens förslag läggs fram som propositioner. Än är det utredningar som pågår och nya utredningsuppdrag som tillkommer steg för steg. Även här hjälper rapporten från SKL till att se hur sammanhanget är mellan olika delar av processen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.