Ledarskribentens tydlighet

TTELA är den lokala tidningen. Det finns de som minns tiden när tidningen Elfsborgs Läns Allehanda och tidningen Trollhättans Tidning hade gott om utrymme att bevaka den kommunalpolitiska scenen i de två grannstäderna. Det är snart femton år sedan tidningarna slogs ihop till att bli ett ”blad”. Idag bläddrar man sig kvickt genom sidorna på jakt efter sådant som berör ”lokalt”.

Att hålla sig med en lokal ledarskribent är viktigt. Perioden när endast ledarinstick från Liberala Nyhetsbyrån fanns på tidningens första insida var rent ut sagt sorglig.

Sedan ledarskribenten Max Eskilsson kom till tidningen, har det blivit förändringar. Materialet från LNB överraskade aldrig, man visste vad man kunde förvänta sig när man såg rubriken.

Ledarskribenter skall överraska, öppna dörrar och hitta infallsvinklar utöver det vanliga. Det vanliga är ju att TTELA är en god medlem i familjen Stampen Media.

Idag ingrep Max Eskilsson! Han riktar strålkastarljuset på ett av över trettio ärenden som avgörs av kommunfullmäktige ikväll. Helsidestexten ”Är politikerreglerna verkligen färdiga?” avslutas med en uppmaning: ”Låt inte detta bli en prestigefråga om att vara snabba på bollen, politiker.”

Vad är ärendet? Här hela underlaget. som det ligger på ledamöternas plats ikväll.

Max Eskilsson tar ställning, tydligt och föga överraskande. Det är en ledarskribents uppgift. Men det som förvånar är hans raka rör”. Max Eskilsson åberopar Stefan Kärvling, Vänsterpartiet. Och han hänvisar uttryckligen till Stefan Kärvlings blogg!

Jag tror nog att Stefan blev glad över detta erkännande. Lika glad som jag blev när jag den 19 september 2018 på Vänsterpartiets lokala hemsida kunde utropa: ”Wow! Lär av Vänsterpartiet!” Max Eskilsson  skrev då: ”I sakfrågor bör inte partierna nämnvärt inspireras av Vänsterpartiets idéer. Men i formavseende vore det bra för våra kommunpolitiker att titta på hur det går att skapa ökad insyn i förhållandet mellan invånare och politik.”

Vänsterpartiet har dock inte fortsatt, den lokalpolitiska öppenheten lades ner efter tio år på nätet. Idag är det Stefans och min blogg där vi lever upp till Max Eskilssons uppmaning.

Och Stefan Kärvling får vara extra belåten – det är ju också i ”sakfrågan” som tidningens ledarskribent ställer sig bakom Kärvling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.