Det märks redan

Genom åren har det blivit en ansenlig hög med frågor och interpellationer i kommunfullmäktige.

Wikipedia lämnar definitionen: ”Interpellation är en fråga i en folkvald församling från en enskild ledamot. Till skillnad från en vanlig fråga får andra ledamöter delta i debatten. Interpellationen är en fråga som kräver ett utförligare svar.  I kommunfullmäktige ställs frågan av ledamot till en förtroendevald med direkt politiskt ansvar för ett visst område. Det kan vara ordföranden i en nämnd eller en fullmäktigeberedning eller de förtroendevalda i övrigt som fullmäktige bestämmer.

Någon gång riktade jag mina frågor till någon ordförande i en nämnd, allt som oftast dock till kommunstyrelsens ordförande.

Det har varit frustrerande när kommunstyrelsens ordförande gång efter annan replikerade med korta avvisande texter. Ytterst sällan blev det bättre när jag från talarstolen försökte nå fram till mer samförstånd, till en kompromiss. Dessutom var det bara undantagsvis som någon annan ledamot ville delta i debatten. ”Meningslöst”, hörde jag när jag ville veta varför andra lät bli att komma med synpunkter kring aktuella och viktiga spörsmål.

Nu har det blivit förändringar – kommunledningens minoritet har utsett Benny Augustsson till kommunstyrelsens ordförande. Och jag ser fram emot en annan situation när vi debatterar. Fast jag får vänta, sammanträdet 13 februari ställdes in, första mötet 2019 med kommunfullmäktige sker först 20 mars.

Men då borde fortfarande frågan jag ställde 17 december 2018 kring ”anslagsbindning” vara värd att debattera. I vart fall tror jag det när jag läser Benny Augustssons ”utförliga svar”.

Det känns bra inför det arbete som behöver göras under mandatperioden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.