Beskedet kommer klockan 12

Lördag och söndag, timme efter timme tillkom information om vem som tyckte vad.

På lördagen handlade det mest om de fyra partierna som tidigare utgjorda alliansen: Vem bar ansvaret för sprickan, vem bar skulden? Centerpartiets Annie Lööfs tal vid morgonens pressträff var utgångspunkten som allt kretsade kring.

Söndag var först bekräftelsens stund – Liberalerna röstade sig fram till ett beslut och Miljöpartiets språkrör förklarade vilka punkter i överenskommelsen som var ”deras”. Men under dagen vändes uppmärksamheten mot Vänsterpartiet.

Det är ju tre partier som bevarade tystnaden. Socialdemokraternas tystnad beror förmodligen på att punkt efter punkt i överenskommelsen inte är försvarbar. Att försöka förklara skulle göra saken värre.

Sverigedemokraterna tror på det som alla medier berättar. Gör inget, avvakta, ni kommer att få än fler röster nästa gång. Flera partiers försök att kopiera era tankar misslyckas, originalet segrar. Sitt lugnt i båten.

Jag skrev redan i lördags tidigt på morgonen: ”Som många andra aktiva i Vänsterpartiet respekterar jag  partiledningens avsikt att inte yttra sig innan det verkligen behövs.

Uppenbarligen har partikamraterna i partistyrelsen och i riksdagsgruppen visat samma respekt. Det var bra! Beslutet kunde växa fram i ”lugn och ro”.

Jonas Sjöstedt är hos talmannen Andreas Norlén 11:40, därefter är det pressträff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.