Rapport från Kunskapsförbundets januari-möte

Det kunde ha blivit mycket strul men det löste sig någorlunda bra. Ett centralt dokument från ägarkommunerna Trollhättan och Vänersborg hann fram. Visserligen saknades det fortfarande en namnteckning, men vad kan man begära. 14 dagar mellan ett sammanträde och ett annat, allting tar ju sin tid.

På plats faller nu också att kommunalråden i våra två kommuner verkar förstå att ledamöterna i direktionen är värda allt förtroende. När förbundet startade för ett år sedan skissades en plan som skulle resultera i god utbildningskvalité OCH en budget i balans 2016. Underskottet 2013 regleras nu i bokslutet, med största sannolikhet måste liknande ske vid nästa årskifte. Underskotten blir dock mindre och mindre, det finns berättigade förväntningar att landa rätt 2016.

Den borgerliga gruppen anmälde en protokollsanteckning som uttryckte en uppmaning att förbundets direktion under 2014 bevakar kostnadsutvecklingen och arbetar vidare med att leta efter besparingar.  Det blev ett gott skratt när samtliga ledamöter ställde sig bakom denna anteckning.

Så visst är stämningen god och viljan att komma till goda utbildningsresultat något som bärs av alla ledamöter. Men det återstår att klargöra våra roller. Vid nästa sammanträde skall vi ha möjlighet att träffa våra 2×3 kommunalråd för att samtala kring frågorna: ”Vad ankommer på vem? Vem ansvarar för vad? Var går gränsen mellan ”kommunen Kunskapsförbundet” och ledningen för våra två kommuner.” Av rena farten får vi också diskutera sådant som vid dagens sammanträde inte kunde lösas. En motion inkommen på ett fullmäktige i en av våra kommuner skickades för yttrande till direktionen. Visst kan direktionen yttra sig – men då återstår frågan: Kan behandlingen av denna motion och ett beslut i en av medlemskommunerna bli bindande för förbundets verksamhet?

I övrigt tycks det mesta fungera bättre och bättre och vi inväntar nu med spänning hur våra 16-åringar väljer sin gymnasieutbildning. Har förbundet lyckats få ut budskapet att våra två kommuner på ett seriöst sätt anstränger sig att erbjuda utbildning på hög nivå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.