Tidningars mångfald

En fördel med läsplattan är att man kan läsa tidningen innan den har kommit till brevlådan. Med åldern kommer ju ovanan att vakna alldeles för tidigt på morgonen. Och inte blir det bättre av att tankarna skenar iväg när det gamla året passerar revy. Förväntningar på det Nya Året finns det också gott om som bidrar till att det snurrar ordentligt, så visst är det gott att tända sänglampan ”natten är över, läsdags …”

Morgonens absoluta behållning fanns i Dagens Nyheter, där Susanna Alakoski skriver sin betraktelse inför 2014: ”Bön till oss”. Var inte lätt att släppa texten och sidan och bläddra vidare på min iPad i DN och GP.

Lokaltidningen då? Visst blir jag glad när jag ser att goda vännen och partikamraten Stefan Kärvling fick plats i årets sista TTELA med sitt debattinlägg ”Vart är vi på väg?”. Stefan är hittills den enda lokalpolitiker som offentligt har svarat på lärarfackens frågor om förskolans situation i Vänersborg.

Tidningens redaktionella arbete har på senare tid förändrats, tyvärr inte till det bättre. Nu verkar det som om ingen längre korrekturläser materialet innan det går till tryck. Hur är det möjligt att följande mening i årskrönikan slinker genom: ”S, C, V, MP och VFP klubbade en budget som bland annat innebar nedläggning av Gläntans äldreboende och inga extra pengar till skolan.” Javisst blev det till slut en majoritet med 26 av 51 mandat i kommunfullmäktige, men den majoriteten stavas ”M, FP, KD, MP och VFP”.

En årskrönika har många läsare, undrar hur många som kommer att se den lilla notisen med rättelsen som på nåder får en undanskymd plats på torsdag i lokaltidningen? Så mycket kan bli bättre nästa år, men ärligt talat, lokaltidningar saknar förutsättningar att vända den pågående utvecklingen och avvecklingen. Synd, men …

Mina löften då? Ska jag motionerna mera? Nja, jag tror inte det. Dock kanske mera regelbundet. Och så var det där med den dagliga promenaden …

Skriva fler motioner? Nja, inte vet jag. Två av mina motioner som jag lämnade in sent 2010 och tidigt 2011 väntar på att föras tillbaka till fullmäktige för ett beslut. Kanske ändå, jag ska fundera. Eller vänta tills efter valet i september. Som oppositionspolitiker är motioner ett verktyg att ”komma in” i debatten. Men om valresultatet ger oss en annan plats, blir det så mycket lättare att bestämma vilka frågor som skall finnas högre upp på dagordningen. Jag får höra med andra och be om goda råd hur jag ska göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.