En häftig vecka framöver

Det viktigaste kommer väl sist. Jag har läst allt som hittills är underlaget för Vänsterpartiets kongress 10-12 januari 2014 i Stockholm. Men motionerna och partistyrelsens texter kring motionerna återstår. I slutet på veckan bör allt dyka upp på partiets hemsida. Inga papper här inte! Annat var det på kongressen 1984, min första och hittills enda kongress där jag tillhörde delegationen från Älvsborg. Vi samlades i riksdagens kammare, pärmarna och travar av tryckta handlingar på varje plats. Efteråt lyckades de borgerliga partierna få genom ”att aldrig igen” skulle något parti få låna riksdagens plenisal för en kongress, det måste ha svidit att dag efter dag se TV-bilderna från riksdagen, där dåvarande VPK hade ”tagit över”.

Nu alltså en gång till. Det är andra tider men fortfarande känns det som att det borde kunna bli sant: Efter nästa val finns Vänsterpartiets ledamöter inte längre på ”oppositionsbänken” i riksdagen. Jag är nyfiken i vilken roll och på vilken plats jag kommer att se Jonas Sjöstedt. Då, 1984, var det bara ett år efter dess att jag som studievägledare på dåvarande Gymnasieskolan i Vänersborg (nu Birger Sjöberggymnasiet) fanns på Jonas sida när han ville ”hoppa av” från ”S” efter bara två av tre årskurser. Lärarkollegiet (med få undantag) var motståndare: ”En sådan elev skall väl inte hoppa av!” Men han gjorde det och gav sig ut i världen, det blev Kambodja och Vietnam först om jag minns rätt.

Men först mycket på det lokala planet, måndag kommunstyrelsen, onsdag kommunfullmäktige och torsdag socialnämnden.

Kommunstyrelsen bjuder på blandad kompott, ett antal formella rutinärenden men också några viktiga beslutsärenden. Dessutom ett antal dokument som det gäller att spara för senare bruk. Bland besluten är det främst ”ägardirektiv för Vänersborgsbostäder AB” samt tillhörande ny bolagsordning. Det kan bli ett knappt beslut och en test på hur allvarligt Miljöpartiet i Vänersborg känner sig bundet i sitt nya vänskapsförhållande med Moderaterna. Ägardirektiven kommer upp efter en remissrunda som varade i två hela år, den nya politiska situationen i kommunen uppstod för två månader sedan.

Behandlingen av en motion som James Bucci, Stefan Kärvling och jag hade lämnat in våren 2012 finns också med på ärendelistan. Kommunfullmäktige biföll tidigare Vänsterpartiets förslag om ”öppna sammanträden” och nu gjordes en snabbutredning ”hur det kan gå till”. Varpå utredningen tar en ny remissrunda till samtliga nämnder och ett slutligt avgörande kan i bästa fall komma vid ett av mandatperiodens sista sammanträden.

Bland dokumenten att ”spara” finns Översiktsplanen för grannkommunen Trollhättan. ”Vi” i Vänersborg kommer att besluta ”inga synpunkter på förslaget” medan det fortfarande mullrar i Trollhättan, där flera grupper upplever att planeringen går ut över värdefulla naturmarker. Ärendet som sådant påminner mig om att jag under tre år vid ett flertal av mina frågor till kommunstyrelsens ordförande, Gunnar Lidell (M), har fått samma svar: ”Bra fråga! men det behandlar vi i vår kommande översiktsplan.” Även på det lokala planet borde Vänsterpartiet kliva ur rollen som opposition och göra anspråk på att ”leda kommunen”. Det borde ju inte vara omöjligt, senast vid valet 2010 fick vi 14,99 % av rösterna och 8 av 51 mandat i fullmäktige. Än bättre kan vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.