Vänersborg? Ja, Vänersborg!

Tänk vad mycket positivt som finns att berätta. Och så använder jag mig av bloggspalten för att ösa några droppar galla. Det är så irriterande.

Ta tre minuter och begrunda följande: I förra veckan samlades fullmäktige klockan 16:30. På våra bord fanns ett häfte med handlingar som utgjorde sista punkten på dagordningen Övriga ärenden såsom meddelanden, motioner, interpellationer, frågor, avsägelser m m. Handlingar i dessa ärenden läggs på sammanträdesbordet”.

I häftet fanns bl a fyra frågor, två från Stefan Kärvling och två som jag själv hade ställt. För samtliga fyra frågor redovisar protokollet följande: 

”När aktuellt ärende skulle presenteras för Kommunfullmäktige hade klockan hunnit bli 23.30 och åtta ärenden återstod att behandlas.
Lutz Rininsland (V) yrkade att frågan skulle ändras att vara en interpellation samt att
ärendet skulle behandlas vid kommande Kommunfullmäktige.
Ordföranden redovisade skillnaden mellan fråga och interpellation samt ställde under proposition om frågan kunde ändras att vara en interpellation som kunde tas upp vid kommande sammanträde med Kommunfullmäktige.” 

Javisst, ”under proposition”, det vill säga fullmäktige fick avgöra vad som skulle gälla: a) ordförandens förslag att frågorna skulle behandlas som ”frågor” vid nästa möte eller mitt förslag att frågorna skulle behandlas som ”inkomna interpellationer” vid nästa möte. Ordföranden (och jag själv) överraskades av att det blev bifall för ”fel förslag”.

Säg den glädjen som varar längst. För ordföranden hade ett sista kort i rockärmen . I protokollet står beslutet: ”Kommunfullmäktige beslutade att frågan ändras att vara en interpellation och att denna tas upp vid Kommunfullmäktiges sammanträde 2013-10-30 då interpellationen ges den behandling det innebär.”

Vad innebär detta på ren svenska? Jo, våra frågor från slutet av september tas upp i slutet på oktober och ordföranden kommer då att fråga fullmäktige om interpellationerna får framställas. Självfallet kommer fullmäktige att säga ja, det har man ju redan gjort genom den nyss redovisade omröstningen.  Och när fullmäktige har sagt ja för andra gången i slutet på oktober  då avslutar ordföranden med att förkunna att behandlingen av interpellationerna kommer att ske vid nästkommande möte i slutet på november.

Så är det i Vänersborg. Tänk att riksdagen nyss fått på sitt bord en proposition med titeln VITAL KOMMUNAL DEMOKRATI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.