Finns det ett samband?

Var och lyssnade på två föredrag i tisdags – Kjell-Åke Eriksson från SKL talade om ”Medborgardialog som del i styrningen” och Eva Borg berättade om ”Invånardialogen” som Kungsbacka kommun utvecklar.

SKL har en grupp med fyra personer som på heltid arbetar med uppdraget ”att utveckla dialogen med medborgarna och att integrera resultat i styrprocesser och verksamhetsutveckling”. Kungsbacka är en av cirka tjugofem kommuner som mycket aktivt försöker kommer vidare.  Det är intressante OH-bilder som visades som stöd för tankarna och erfarenheter som samlas på olika håll. Vi fick också i efterhand dessa bildspel och jag kan skicka vidare underlaget om någon önskar se materialet. [Kungsbacka har sammanfattat resultat in en fin liten handbok.]

En bild sitter kvar på näthinnan:

Frågor som kräver ett ”JA” 

1) Är frågan påverkbar?

2) Är jag/vi som beslutsfattare påverkbar/a?

Mina tankar gick tillbaka till det som i Vänersborg genomfördes under namnet ”medborgardialog”, dels frågorna som rörde utvecklingen av skolorna, dels ärendet ”Kindblomsvägen”. Medborgardialogen kan se ut på många olika sätt, ingen tvivel om det. Men läs dessa två frågor en gång till ….

Sedan tre år tillbaka anstår i Vänersborg ett beslut som borde komma någon gång. Kommunens ”demokratiberedning” har bett om ett beslut i kommunfullmäktige med syfte att utfärda ”direktiv” för Vänersborg kommun. Hur vill Vänersborg att processen skall starta, vilka vägar vill man pröva, hur skall kommunikationen skötas och hur skall utvärderingen  göras.

På plats i kommunhuset häromdagen fanns representanter från i stort sett samtliga partier. Flera deltagare underströk hur betydelsefullt det är att komma i ett samtal med kommunens invånare. Jag lyssnade och tänkte på hur lite egentligen flera partier låter denna öppenhet och vilja till dialog och tankeutbyte framträda på sina hemsidor. Döm själv, bläddra lite rund bland hemsidorna, det finns nio partier i Vänersborg. Hur uppfattar man partier som ett halvt år in på 2013 skyltar med ”senaste” information som är från hösten 2010?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.