Se och lära – läs och lära

Varit en lång paus, ”haft semester”, fast det har jag alltid sedan något år tillbaka. Upplever fortfarande hur skönt det känns att på fullt allvar kunna ställa den nyfikna frågan ”Vad är det för dag idag?”

Några av dessa dagar  i veckan tillbringade jag i Borås. En mycket fin upplevelse som gav utrymme för många tankar och reflektioner. Kristina kommer från Borås och nu är det snart femtio år sedan hon lämnade stan där hon växte upp. När vi går genom stan är det många minnen hon vill berätta om, det finns mycket kvar ”som det var då” samtidigt som vi tillsammans kan konstatera att mycket ”har hänt” i Borås. Vi delar denna upplevelse också när vi gör en liknande vandring genom Ulm, stan där jag växte upp, gick i skolan och som jag lämnade för mer än femtio år sedan.

Borås och Ulm har mycket gemensam, man har ”en bild” av Borås” i Sverige på samma sätt som tyskarna i gemen har en viss uppfattning om Ulm. Dock är Borås med strax över 104.000 invånare ”större” i Sverige än ”lilla” Ulm med sina 125.000 invånare är i Tyskland, plats 13 och plats 60.

I Borås ägnade vi mycket tid åt promenader i centrum, dock inte hur som helst. BORÅS INTERNATIONELLA SKULPTURBIENNAL 2012. Finns ingen anledning att skriva mer än: Stort! Fint! Utmärkt! – åk dit, fram till 16 september. (Förresten, ”åk dit”=endast 1½ timme med tåget, hur bekvämt som helst.)

Vi visste inte att torsdagar är speciella dagar i Borås, det fick vi lära oss. Från hotellterrassen bevittnade vi Brolles uppträdande, som avslutning på ett imponerande program.

Men störst intryck gjorde på oss det som skedde på morgonen efter ”festen i centrum” – vid morgonpromenaden klockan 08:00 var gatorna sopade och spolade, det fanns nästan inget som påminde om folkvandringen till och från torget, spåren var borta efter alla tusentals människor som befann sig länge ute under en varm sommarnatt. Med beröm godkänt!

Hemkommen ”läser” jag mycket om Borås – och jämför med Vänersborg. Bortsett från allt som inte går att jämföra finns viktiga beröringspunkter. Inte bara att Borås och Vänersborg ”betyder något” för regionen Västra Götaland, inte bara att båda ligger nära och dock en bit ifrån Göteborg. Borås har ingen majoritet som styr kommunen, S+V+MP samlar tillsammans med ”Vägvalets” representant 35 ledamöter av 73. Vänersborg ser 20 ledamöter från M+FP+KD  i ledningen för en kommun med 51 platser i fullmäktige. Båda kommuner är på gång att ta fram en ny VISION – Vänersborg börjar nu och ska komma till ett beslut i december 2013, Borås har hållit på länge. Beslutet om den slutgiltiga formuleringen fick dock skjutas till oktober 2012, det var den stora mängden av remissvar och synpunkter som kräver extra tid.

Finns det något att lära sig? ”Läs och lära” – jag studerar med växande intresse underlaget från Borås och jag gillar vad jag läser. Någon annan som vill läsa? Berätta då för mig om ni ser att Borås någonstans gör anspråk på att bli ”bäst”, ”först” eller ”störst”. Sveriges ”bästa” ”någonting”, var har jag hört detta?

Och varför smyger sig ytterligare en tanke på nu när jag nämnde Ulm? Jo, se där – hemsidan är egentligen en annan, en som förtydligar vad som håller på att hända därnere: Ulm växer ihop med grannkommunen Neu-Ulm, Ulm som ligger i delstaten Baden-Württenberg och Neu-Ulm som ligger i ”Freistat” Bayern. Vad tänker jag nu på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.