Vad är på gång?

Ingen verklig förändring på gång i Vänersborg? Socialdemokraternas svidande valnederlag för ett år sedan borde ha gett impulser. Men allt verkar komma av sig. När det gäller Socialdemokraterna i Vänersborg så syns ingenting som tyder på insikt och förnyelse. Knappt någon ledamot som kommer upp i talarstolen i fullmäktige. Och när så sker så är det allt som oftast för att yrka bifall till något som Gunnar Lidell har föreslagit. Hela mandatperioden mellan 2006 och 2010, egentligen redan sedan 2002, längtade vi att höra någon socialdemokrat sticka upp mot ordföranden Lars-Göran Ljunggren, någon gång åtminstone. Men det var ju nästan kadaverdisciplin som gällde. Ljunggren dömdes ut av väljarna – men han sitter kvar på sin stol, sammanträde efter sammanträde. Tala om en pålitlig broms, här får vi nog vänta på förnyelse.

Lika illa för Vänersborg är att Gunnar Lidell uppenbarligen inte har för avsikt att vilja föra taktpinnen, nu när han bytte upp sig. I många kommuner finns ett centralt dokument  som läggs fram en bit in på en ny mandatperiod. Ledningen anger vad man vill åstadkomma under de kommande åren och hur man vill nå sina mål. Här hörs ingenting, i bästa fall kan man ana att devisen är: Allt som förut fast lite bättre. Hur annars skall man tolka Gunnar Lidells besked att det ska tas steg att förnya kommunens Vision – och att uppdraget ges till kommundirektören. Jag trodde att Visionen är ett politiskt dokument.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet jobbar som bäst med att öppna sig för medborgarna. Vår hemsida och fyra, fem partimedlemmar som regelbundet skriver sin blogg informerar om aktuella frågor. Vi tar ställning och vill att man kan följa vårt arbete. Vi vill förverkliga vårt vallöfte att ”insyn, delaktighet och inflytande”  skall gälla i Vänersborg på riktigt. Det duger inte att missbruka orden som en floskel. Behöver jag påminna om Kindblomsvägen, om Mulltorp för att visa vad jag menar?

Vi tar plats, det erkänner vi. Och det tycks vålla bekymmer. Återigen samlades gruppledarna för alla partier – om jag tolkar det hela rätt så är man ut efter att hyfsa tonen, har synpunkter på vad som får lov att sägas och inte sägas, underförstådda uppmaningar att inse att negativa yttringar från talarstolar och på bloggen skadar kommunen. ”Varumärket” är det nya modeordet. ”Bemötandet” det viktigaste. Nämn inte att skolresultaten blir sämre och sämre, sådant skadar. Sluta tjata om Arenan! nämn inte ordet Topp! säg att allt är bra, då blir det bättre.

Innan september 2010 var vi en handfull ”mycket aktiva”, nu har vi knappt något möte i partiet där det finns mindre än tolv-femton deltagare. Fortfarande kommer nya medlemmar till oss, vi har också icke-partimedlemmar bland oss, några som vill vara säkra att landa rätt innan medlemskapet söks, andra som endast i någon enstaka fråga vill ha kontakt med oss.

Tankar för framtiden – javisst, och jag känner att jag delar mina förhoppningar med en mycket aktiv lokalavdelning, jag mår bra i Vänsterpartiet i Vänersborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.