Sitter du bra?

Ja tack, alldeles utmärkt. Gör alla det? Tja, det beror på var stolen står!

Det börjar dra ihop sig till en del avgörande beslut i ekonomiska frågor. Först ut i kommunfullmäktige i slutet av april är BOKSLUT 2010, ett annat namn är ÅRSREDOVISNING 2010. Hur gick det under hela året 2010? mera korrekt: hur gick det 2010 om vi jämför med kommunfullmäktiges beslut i juni 2009 hur det ska gå 2010?  Jag uppskattar dokumentet – i klartext kan man läsa att kommunen inte haft  en verksamhet som nådde upp till förväntade mål, någonstans försvann möjligheten att tillskjuta medel som kunde ha gett förutsättningen att kommer längre med måluppfyllelsen.

I maj kommer nämndernas verksamhetsberättelse – då klarnar bilden än bättre.

Samtidigt har nu nämnderna överlämnat sina underlag till budgetberedningen inför juni månadens beslut om BUDGET 2912, det andra namnet är MÅL- OCH RESURSPLAN 2012. I två nämnder blev det inte riktigt som det var tänkt: En enhällig socialnämnd ställde sig bakom socialförvaltningens sätt att resonera – utan tillskott går det inte. För att inte starta 2012 med underbudgetering kräver nämnden att kommunfullmäktige beviljar ytterligare 25 Mkr. I barn- och ungdomsnämnden blev det en kompormiss: Vänsterpartiets uppskattning om behovet av ytterligare 20 Mkr och Moderaternas inställning att skolan inte behöver mer pengar ”utifrån” ledde till Centerns förslag om att begära 8 Mkr. Det förslaget fick stöd och vann.

Det vad som nu blir spännande att se är ”spelet”: Kan man verkligen rösta på ett sätt i en nämnd och på ett annat sätt i kommunfullmäktige? Nej säger Vänsterpartiets ledamöter, har vi kommit fram till en klar uppfattning om behovet av tillskott så är det det som gäller. (I valet mellan 8 Mkr och alternativet NOLL gäller 8 Mkr, eftersom det egna förslaget om 20 Mkr var redan bortröstat.) Det vi vet om andra partiers ledamöter vet vi från tidigare år: ”Det beror på vilken stol man sitter på! I nämnden är man en, i kommunfullmäktige en annan!” Så har det varit, men är det fortfarande så? Nu när det finns förutsättning att tänka nytt, nu när ”his masters voice”  inte längre anger tonen? Jag inväntar med spänning hur Lennart Niklasson tänker lösa sitt dilemma, men minst lika nyfiken är jag på socialnämndens ordförande. Vem är Tove af Geijerstam lojal mot – nämnden eller den borgerliga minoritetsledningen i kommunhuset?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.