SKR publicerade idag EKONOMIRAPPORTEN, en skrift som under normala år utgör en välkommen handledning för att finslipa kommunernas budgetbeslut inför kommande år.
Men nu är allt annorlunda. ”Går kommunernas rekordekonomi att begripa?” frågar Dagens Samhälle. Och fortsätter: ”Djupt in i höstbudgeten för nästa år finns statens prognos för ekonomin i kommuner och regioner. Överskott i år: 38 miljarder kronor. Det betyder rekordresultat i en massa kommuner – mitt i den djupaste samhällskrisen i modern tid. Hur ska lokala politiker kunna göra det begripligt för kommuninvånarna?”
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog och SKR:s ordförande Anders Knape vänder sig direkt till regeringen med ett önskemål om skyndsamma besked:
”SKR föreslår i en hemställan till regeringen att riksdagen tillfälligt ska ändra lagstiftningen så att delar av årets överskott kan användas i budget och planering under 2021–2023, alternativt att användning av resultatutjämningsreserven blir friare än med nuvarande regelverk.
− Extraordinära tider kräver också extraordinära åtgärder. Vi vill därför att regeringen ändrar lagen tillfälligt så att de tillskjutna statsbidragen kan användas under nästkommande år för att bidra till fortsatt hög kvalitet i välfärden och till att hantera pandemins långsiktiga konsekvenser, säger Anders Knape.”
Det är ju oerhört knepigt att Vänersborgs fullmäktige den 21 oktober noterar att det vid årets slut förväntas ett överskott på 173 miljoner kronor. Samtidigt är underlaget klart för budgetbeslutet som skall klubbas 18 november. Där överväger försiktigheten, rent ut sagt snålheten för det som skall gälla 2021, 2022 och 2023.
Hur göra det begripligt för kommuninvånarna?
Mitt tips är:
EKONOMIRAPPORTEN beskriver i avsnittet ”Kommunernas ekonomi” på sidorna 29-34 på ett begripligt sätt det som måste hanteras.
Att kommunledningen i Vänersborg inte vill tolka läget mera ”generöst” är en sak, men visst finns det hopp om att SKR får gehör hos regering och riksdag. Då skulle en del av årets överskott kunna användas för att skolan, kulturen, föreningsverksamheten och framförallt den sociala omsorgen inte behöver kasta sig över uppgiften att jaga nya nedskärningar.
Gilla detta:
Gilla Laddar in …
Relaterade