Motionstexter skrivs inte i okynne

Den Allmänna motionstiden pågår som bäst. På riksdagens hemsida finns en kortfattad upplysning: ”En gång om året får riksdagsledamöterna lämna motioner, förslag, om alla frågor som riksdagen beslutar om. Det är vid den allmänna motionstiden som äger rum på hösten. 2020 börjar allmänna motionstiden den 8 september klockan 11 och slutar den 6 oktober klockan 16.30.

Några ledamöter hängde på låset. Den första motionen kom från KD: ”Hedra Dag Hammarskjölds minne i Sveriges riksdag” och den andra från SD ”Bevara och levandegör språket älvdalska”. Det blir säkert över 3000 motioner innan luckan stängs. Just nu finns 183 motioner i listan, SD leder med stort avstånd till de andra partierna.

Den som undrar vad som sker med alla motioner får till svar ”Det beror på”. För fortfarande gäller vad två socialdemokratiska ledamöter beskrev 1993 i en motion med rubriken ”Riksdagsmotioner”. Den motionen tål att läsas om.

Jag hoppade över många motioner, men noterade i alla fall att Björn Söder, han som inte valdes till någon av talmansposterna, bryr sig om traditioner, bland annat: ”Riksmötets öppnande i Rikssalen”. Söder motiverar förslaget att återgå till ett öppnande i ”Rikssalen på Stockholms slott” att det skulle bidra till att stärka folkets bild av båda kungahuset och riksdagen men också bidra till att värna och hedra våra svenska traditioner och vår gemensamma historia”.

Vänsterpartiet har hittills lämnat in 24 motioner. Självfallet finns också här en motion som berör kungahuset ”Ett modernt och demokratiskt statsskick”.

Där finns Ali Esbatis motion ”En starkare arbetsrätt för ökad trygghet”. Motionen tar upp Vänsterpartiets argumentation i den högst aktuella striden om LAS och om utredningen ”En moderniserad arbetsrätt”.

Flera partier tävlar om vem som mest använder orden ”klan” och ”gängkriminalitet”. Jag är glad för att Vänsterpartiet inte är med i tävlan. Men jag noterar att i några motioner berörs bakgrunden till problemen och att det förs fram tankar hur konflikten kan dämpas och lösas: ”Strategi för kriminalvården”, ”Bättre förutsättningar för polisens arbete” och ”Stoppa skjutningarna och öka tryggheten i socialt utsatta områden”.

På riksdagens hemsida finns denna nyttiga anvisning:

Sök och hitta bland motioner

Vill du hitta motioner som handlar om ett särskilt ämne? Använd länken nedan för att söka och filtrera bland motionerna. Du kan också enkelt se vilka ämnen ett parti eller en ledamot lagt förslag om.

Sök bland motioner från allmänna motionstiden 2020

  • För att se motioner om ett visst ämne skriver du in ditt sökord i sökrutan. Använd filtren Parti och Ledamot för att se vilka som motionerat om ämnet.
  • Vill du veta vad en särskild ledamot skrivit motioner om? Gå till ledamotens sida under avdelningen Ledamöter & partier. Där finns alla motioner som ledamoten lämnat in samlade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.