Flyget till och från Bromma går inte nu …

En nödvändig interpellation – jag räknar med att få ett skriftligt svar om två veckor.

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande

Flygplatsens framtid

I slutet av november 2019 besvarade kommunstyrelsens ordförande min interpellation Kommunens förpliktelser mot flygplatsbolaget (Dnr: 2019/456).

Det skriftliga svarets avslutande meningar var: ”Det är oerhört viktigt att vi har en flygplats både ur ett samhällsnyttigt perspektiv och ur ett näringslivsperspektiv. Jag delar inte uppfattningen att vi behöver ompröva avtalet i syfte att minska antalet verksamheter på flygplatsen och jag tänker inte ta ett steg i den riktningen.”

Sedan kom Coronapandemin.

Nu har mer än ett halvår gått sedan den sista kommersiella flygningen mellan Fyrstads flygplats och Bromma.

Vi alla har kännedom om civilflygets problem. Vi vet om allehanda utfästelser i regeringens olika ändringsbudgetar. Inte minst lokaltidningen TTELA har frekvent spekulerat i vad som ska ske ”sedan”, när allt börjar bli ”normalt” igen.

Jag har full förståelse för synpunkter som gäller det ”samhällsnyttiga perspektivet”. Det är bara att beklaga att ledningen för verksamheten på den närbelägna militära flygbasen Såtenäs inte ens vill diskutera tänkbara kompromisser och lösningar.

Men när det gäller näringslivsperspektivet har jag andra tankar och funderingar.

Hur har den som uppger sig vara beroende av flyget från Trollhättan till Stockholm och åt andra hållet löst sina transporter under Coronapandemins tid? Vilka affärer har gått om intet? Vilka konkreta nackdelar har framkommit utöver att restiden kan ha förlängts med upp till en timme?

Är framtiden för etableringar i vår delregion verkligen beroende på flygets vara eller icke-vara? Finns det något som till fullo kan stödja alla uttalanden som hävdar att utvecklingen är helt beroende av flyget?

Är inte situationen snarlik i andra delar av Sverige och även i andra länder?

Coronatiden är en tid av prövning, det kan vi alla intyga. Visserligen kan man frestas att utbrista: Någon gång är det över, sedan blir det normalt igen. Men prövar vi seriöst så bör också andra slutsatser vara möjliga.

Min uppfattning är att det inte finns någon anledning för Vänersborgs kommun att satsa tid och resurser på att återgå till reguljära kommersiella flygturer från Fyrstads flygplats.

Så återigen min fråga:

Delar kommunstyrelsens ordförande min uppfattning i någon utsträckning?

Lutz Rininsland                                                          2020-09-08

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.