Undantagsvis, bara denna gång

Ett inlägg om grundskolan? Här på min blogg? Låt mig, bara denna gång. Annars är det Stefan Kärvling på bloggen ”karvling.com” som skriver så heltäckande om skolan att jag inte ens försöker.

Det gäller betyg i åk 4. Det pågår en segdragen vandring mot ett mål som jag inte vill acceptera. Jag är motståndare till tidiga betyg. En och annan tävlingsinriktad skolungdom kanske rider högt på att jämt hamna på en och samma sida av betygsskalan. Men som studievägledare har jag fört mängder med samtal där sambandet mellan klena resultat i grundskolan och knäckt självförtroende framkom. Barn och ungdomar utvecklas olika, skolan skall ge rätt stöd och uppmuntran, skolan skall avstå från att sätta stämpeln ”duger inte”.

Vad hände, varför skriver jag idag? Igår skickades ”Betygsutredningen 2018” ut på remiss och jag såg att Vänersborgs kommun som en av 92 instanser (myndigheter, organisationer, föreningar, fackförbund, styrelser och kommuner) inbjöds att senast 3 december lämna in synpunkter.

Och idag fanns på regeringens hemsida hela listan av alla som svarade på en annan remiss: ”Remisspromemoria om möjlighet till betyg från årskurs 4 – efter försöksverksamheten”. Alla inkomna yttranden sammanställs nu på utbildningsdepartementet, det kommer att ta sin tid.

Man kan öppna dokument efter dokument för att snabbt ta tempen på hur förslaget har tagits emot.

Vad är förslaget egentligen?

Betyg i tidiga årskurser har haft olika öden genom åren. I Sverige som i Tyskland har det funnits betyg från första årskursen, och jag förstår att i delstaten Bayern i Tyskland är det fortfarande så. Det ändrades för länge sedan i Sverige. De första betygen har kommit i årskurs 6 eller årskurs 7.

Det fanns en riksdagsmotion från SD 2011 där betyg från årskurs 4 föreslogs. Jan Björklund från Folkpartiet har alltid haft tidiga betyg högst uppe på sin lista. Man fick gehör: ”Utifrån överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Moderata samlingspartiet, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna infördes 2017 en försöksverksamhet där skolor gavs möjlighet att sätta betyg från årskurs 4. I propositionen ”En försöks- verksamhet med betyg från och med årskurs 4 (prop. 2016/17:46)” framhåller regeringen att effekterna av att införa tidigare betyg inte är tillräckligt vetenskapligt belagda men att ett sätt att fördjupa kunskapen inom området kan vara att genomföra en mindre omfattande och frivillig försöksverksamhet.” (Citat ur remisspromemoria, sida 22)

Försöksverksamheten har nu funnits under några år. I januariavtalet kom regeringen överens med C och L. Det gäller punkt 50: ”Skolor som vill ska kunna införa betyg från årskurs fyra. Reformen införs första juli 2020, då det nuvarande försöket upphör.

Vad säger remissinstanserna? Här är hela listan, klick efter klick kan man ta fram inkomna synpunkter: ”Avstyrker – instämmer – ställer sig negativ – avråder – avstyrker … Långa motiveringar från ett flertal.

Mitt intryck är att ett övervägande antal synpunkter utmynnar i avslag. Men det är viktigt att göra skillnad mellan ”avstyrker i sin helhet”, alltså ingen betygssättning så tidigt som årskurs 4, och att avstyrka den andra punkten, nämligen att det ska vara rektorer som ska bestämma, att det inte ska vara skolans huvudman som äger beslutet.

Vi får se vad som händer med punkt 50 från januariavtalet. Blir det en proposition? Eller följer Anna Ekströms departement remisstankarna och inser att det nog inte var ett bra förslag? Eller spricker överenskommelsen mellan de fyra partierna tids nog och socialdemokraterna kan glida ur även detta bekymmer och slippa behöva administrera tidig betygsättning mot bättre vetande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.