Inte glömt denna dag

Lyssnade nyss på Jonas Sjöstedts tal på första maj. Den som önskar fördjupa sig har tillgång till hela texten.

Själv använder jag större delen av dagen med att fördjupa mig i motionen ”Tillsammans genom krisen”.

En motion med anledning av regeringens budgetproposition sträcker sig över många sidor. Texten är uppdelad i många kortare avsnitt och enkel att ta till sig. I princip är det alltid följande steg: En bedömning av regeringens förslag med tre alternativ: ogillande – instämmande – instämmande med tillägg. Därutöver utvecklar motionen också egna tankar på områden där regeringen inte haft förslag.

Det behövs således inte att motionen måste sträckläsas.

Som framgår av tidigare inlägg i min blogg upplever jag situationen av gruppen ensamkommande ungdomar under gymnasielagen som mycket oroande. Jag sökte därför omgående upp texten som berättar om Vänsterpartiets syn. Följande står i avsnitt ”7.11 Coronakrisens påverkan på migrationspolitiken” på sida 27:

”En av de grupper som påverkas extra hårt är de ensamkommande. Enligt lagen (217:353) om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå (gymnasielagen) kan den som är 17–24 år gammal, studerar på gymnasial nivå och som har sökt asyl i Sverige under vissa förutsättningar få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Efter studierna har den sökande rätt att stanna kvar i Sverige i upp till sex månader för att söka arbete. För att få ytterligare uppehållstillstånd krävs en anställning som gäller i två år framåt. Provanställningar eller subventionerade anställningar räcker inte.
Migrationsverket har beslutat att tolka erbjudanden om korttidspermittering som en form av subvention. Eftersom subventionerade anställningar inte ger uppehållstillstånd p.g.a. arbete kommer de ensamkommande som har fått ett fast jobb och nu permitteras att nekas förlängt uppehållstillstånd.
Kraven i gymnasielagen är orimligt högt ställda i vanliga fall. Under rådande omständigheter, med en ekonomisk kris och stigande arbetslöshet till följd av coronapandemin, blir kraven extremt svåra att leva upp till. Frågan är om detta var lagstiftarens mening?
Vänsterpartiet vill i första hand fortsatt se en permanent lösning för de ensamkommande. Vi menar att de partier som stod bakom lagen har ett ansvar att se till att den fungerar som avsett. I detta akuta läge bör dessa partier försöka enas om en lösning på problemen. Vänsterpartiets ingång är att den tid som löper från det att den sökande avslutar sina studier bör pausas för den som avslutar sina studier under den pågående coronakrisen, för att återupptas när krisen är över. Tiden från avslutade studier till det att den sökande ska ha fått anställning bör förlängas till ett år. Även provanställningar och subventionerade anställningar bör räknas.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.