Varför har jag så svårt att förstå?

Det mesta har kommit i otakt. Krisen kom mycket snabbt och än finns inte någon som vet när den är över.

Medicinskt berörs många, förfärligt många. Fysiskt och psykiskt oss alla, ingen tycks kunna komma undan. I politiken är det staten som agerar kring brinnande frågor runt ekonomin, statens myndigheter agerar med krishantering, regioner arbetar med tanke på att förbereda sig på ett ”worst-case-scenario”.

På det kommunala planet hankar sig nämnder och styrelser fram bäst de kan. Tidsplanen måste förändras av nödvändighet. Det är bra att veta att sådant går att göra, det känns bra att preliminärt bestämma när vad ska beslutas, sådant som i det osäkra och  kaotiska läget inte bör beslutas nu.

Därför kom det inte oväntat att kommunstyrelsens ordförande gav uppdraget till ekonomistaben att lägga fram en reviderad tidsplan för  beslutsprocessen för Mål- och resursplanen 2021-2023, det som kallas för ”budget 2021”.

Beslutet skjuts alltså från juni till oktober. Flertalet svenska kommuner brukar ta sitt budgetbeslut vid sammanträdet i november. Och det är här jag inte förstår: varför oktober? varför inte november?

18 september skall budgetberedningen ha kommit fram till ”handlingen klar”. Därefter MBL-förhandlas förslaget och 7 oktober resp 21 oktober skall kommunstyrelsen resp kommunfullmäktige ”säga sitt”.

I Stockholm gäller att regeringen skall lägga fram sin budget för 2021 senast 20 september. Det är väl inte orimligt att tro att i år kommer det att dröja till sista dagen innan allt är klart. Regeringen har efter alla extraåtgärder under mars-april en ofantligt stor uppgift framför sig. Att komma tillbaka något så när till en ”normal” hantering av alla invecklade relationer mellan staten å ena sidan och kommuner och regioner å andra är en mäktig uppgift. Det som regeringen föreslår senast 20 september och som riksdagen längre fram beslutar kring, det har stor betydelse för budgeten i Vänersborg 2021.

Men här ska handlingen vara klar 18 september. Varför inte vänta en månad till? Det hade varit fullt möjligt. Ett budgetbeslut i november borde kunna innehålla bättre prognoser, borde kunna förväntas vara mera realistiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.