Nej, vi var inte fler än 500

Fel tid att skämta. Men det går inte att neka till att en och annan tanke ligger på gränsen mellan absurditet och bittersta allvar.

Ingen av alla flyktingar som trängs kring gränsen mellan Turkiet och Grekland, ingen som mitt i natten kryper in i ett av alla tiotusentals tält i något av flyktinglägren kan misstänkas ha varit på skidsemester i norra Italien. Men vad händer om Coronaviruset ändå sprider sig där?

På tåget till Dals-Ed och hem igen någon timme senare fanns så mycket plats att avståndet ”fem meter” var lätt att hantera.

På ”Gamla Real” i Dals-Ed satt vi tätt intill varandra, även om det var enkelt att konstatera att ”fler än 500” blev vi inte. Vänsterpartiet i Fyrbodal och Dals-Ed hade inbjudit till en kväll med Jonas Sjöstedt.

Jonas kom lite senare, med bil från Karlstad. Stefan Löfven hade beordrat samtliga partiledare till en träff mitt på dagen i Stockholm, därav ett ändrat schema.

Jag imponerades av Jonas Sjöstedts förmåga att så fullt koncentrera sig på sin uppgift. För visst är det så att mycket av det som utspelar sig i Stockholm och framförallt i riksdagens kammare och korridorer är mycket avvikande från gängse politiskt spel. Det är inte alldeles lätt att ”ute på landet” förstå samarbetet mellan några partier som inte vill tolerera socialdemokraternas väg högerut.

Jonas Sjöstedt förklarade utan att förenkla. Onekligen en balansakt på slak lina, finns något säkerhetsnät? Vänsterpartiet går sin väg, men visst kommer det att ställas många frågor framöver om vägvalet alltid blev rätt.

Jag fortsätter att förkovra mig genom att läsa utskottens betänkanden och begrundar debatterna kring viktiga beslut. Igår gällde det förresten ”Övergripande skolfrågor” och jag finner partiernas ställningstaganden synnerligen intressanta. Här i Vänersborg finns frågor kring grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen som väntar på svar. Då kan man inte helt gå förbi det som betonas centralt.

Men tillbaka till Dals-Ed. Jonas ”skulle ju inte” ställa upp för obligatoriska selfies, men han gjorde det ändå. (Med på bilden finns Ahmad, min syriske vän som bor i Dals-Ed, bilden togs av Stefan Kärvling, partikamraten i Vänersborg.)

Och Jonas replikerade också när det i förbigående nämndes att Vänsterpartiets stundande kongress kanske skulle ställas in på grund av beslutet som begränsar större ”folksamlingar”. Jonas blev påmind om att han inte kan avgå om inte kongressen blir av som det är tänkt. Och av repliken framgick att det för stunden känns mycket lockande att vilja vara med ett tag till. Tror jag det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.